Gość Napisano 7 Październik 2002 Napisano 7 Październik 2002 Czy po numerze seryjnym pistoletu vis jest Ktos w stanie podpowiedziec mi czy to Polski adomiak" czy niemiecki??? Jedyny czytelny numer to 14724... dzięki pozdrawiam z Grodu Kraka
Toper Napisano 9 Październik 2002 Napisano 9 Październik 2002 Ten numer sugeruje że jest to Polski "radomiak\".Niemieckie ViS-y były oznaczane literą alfabetu (A do Z) i czterema cyframi (0001 do 9999).Najłatwiej poznać po gnieździe zaczepowym do przyłączenia kolby-futerału, niemieckie tego dniazda nie miały.
Gość Napisano 10 Październik 2002 Napisano 10 Październik 2002 dzięki, za info, chociaż troche Cie ubiegłem i sam znalazłem ;)Z materiałów wynika że to pistolet z 1938 roku, wykonany oczywiście w Radomiu.pozdrodzieki
Gość Napisano 18 Styczeń 2003 Napisano 18 Styczeń 2003 60 000 tys pierwszych okupacyjnych visow mialo wycieciena kolbe. Pierwsze okolo -niecale 12000 nie mialo litery alfabetu , wiem bo mam kilka takich wczesnych pistoletow.
nikt Napisano 18 Styczeń 2003 Napisano 18 Styczeń 2003 hm.. gratuluję trafienia.. kilka lat już poluję na vis'a to wykopek czy strychowiec?
Vis35 Napisano 18 Styczeń 2003 Napisano 18 Styczeń 2003 Zdjecie visa okupacyjnego z pierwszej produkcj ,uwage zwraca cztero cyfrowy numer bez zadnej litery alfabetu,ten vis ma wyciecie na kolbe , wylacznie niemieckie stemple,wszystkie numery czesci pasujace.(bylo takich numerow przeszlo 11 tys.)Niemieckie numery sa nabite grubsza trzczcionka i troche dalej od zatrzasku zamkowego.(Tym roznia sie od polskich).Szkoda ze znajduja sie niedoinformowani eksperci w TiBU,zawstydzaja brakiem wiedzy w Polsce i zagranica.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.