Guest Posted January 3, 2002 Share Posted January 3, 2002 Nie nie chodzi o u-boota którego ekipa odkrywcy chce wydobyć z bałtyku:) Mianowicie mam problem :na różnych wersjach u-bootów montowane były działa zewnętrzne przeciw-lotnicze na kiosku oraz wiekszego kalibru przed nim interesuje mnie nazwa tych dział .Słyszałem że były one kalibru 88mm (słynne acht komma acht)lecz miały one swoje oznaczenie . taki jak na przykład ppanc miały kwk a przeciw lotnicze flak . Z góry dzięx pozdrawiam :)czy Nie były to działa C/95 ???? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 6, 2002 Share Posted January 6, 2002 Działo 8.8 cm stsosowane na U-bootach typu VII NIE miało nic wspólnego (oprócz kalibru ;) z genialnym acht-koma-acht ! Była to odmiana starego działa morskiego o tym kalibrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 8, 2002 Share Posted January 8, 2002 Tak to już jest, gdy na forum zadaje się konkretne pytanie - na równie konkretną odpowiedź nie ma co liczyć :-).Ale ja odpowiem, na U-Bootach montowano (rozumiem, że chodzi o II WŚ?) armaty 8,8 cm SK C/35. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 23, 2002 Share Posted January 23, 2002 proponuję zajrzeć http://uboat.net/technical/guns.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.