bjar_1 Napisano 2 Sierpień 2004 Autor Napisano 2 Sierpień 2004 Interesuje mnie sposób malowania standardowych niemieckich kanistrów 20 l przeznaczonych do przenoszenia wody. Wiem ,że znakowane były one białym krzyżem - jakiej szerokości ramiona miał ten krzyż? Czy kanistry malowane były także w kamuflaż? Proszę o pomoc.pzdrbjar_1
sanshin Napisano 2 Sierpień 2004 Napisano 2 Sierpień 2004 Ja takowe kanki na wode widziałem w kolorze piaskowym standardowym dla afrika korps.Chyba większość była tak malowana.pzdrSanshin
bjar_1 Napisano 2 Sierpień 2004 Autor Napisano 2 Sierpień 2004 Ja widziałem u kolegi kanisterek malowany normalną farbą feldgrau" i na tym biały krzyż. Kolega się gdzieś kanisterka pozbył a ja nie mam teraz wymiarów krzyża...
sanshin Napisano 2 Sierpień 2004 Napisano 2 Sierpień 2004 ja widziałem na żywo tylko kanister w malowaniu pstynnym cgoć nie wykluczam ze inne malowanie było stosowane.pzdrSanshin
bjar_1 Napisano 2 Sierpień 2004 Autor Napisano 2 Sierpień 2004 Nie wiesz może jakiej szerokości były ramiona tego białego krzyża?
Gość Napisano 2 Sierpień 2004 Napisano 2 Sierpień 2004 Wielkosc kzyza zalezala od wielkosci kanisterka.Kanisterki te zaleznie gdzie byly wykorzystywane mialy inne malowanie.Np.w wojskach panc.byly w kolorze KHAKI z czarnym krzyzem i biala obwodka.Krzyz:1/3dl.ramiona=szer.ramiona,bialaobwodka=1/3szer.ramiona.mysle ze to wam pomoze
Gość Napisano 3 Sierpień 2004 Napisano 3 Sierpień 2004 Tylko obawiam się że poprawna nazwa to kaRnister :) - szczegół.
Gość Napisano 3 Sierpień 2004 Napisano 3 Sierpień 2004 Karnistry były malowane na szaro czy też na ciemnozielony kolor i na to cały biały krzyż o szerokości ramion ok.4 cm. Taki malowanie było stosowane tylko na początku wojny potem ze względu na maskowanie malowamo je jednolicie na kolor piaskowy a stare karnistry z białymi krzyżami zamalowywano w ten sposób pod warstwą farby zachowóją się często stare malowania. Zresztą nie tylko karnistry były w białe krzyże malowane ale także skrzynki na handgranaty sam mam taką skrzynkę, w której pod warstwą farby jednolicie zielone zachowały się orginalne malowania z ok 40 roku. pozdrawiam
berthie Napisano 3 Sierpień 2004 Napisano 3 Sierpień 2004 Małolat1Jednak porawna jest nazwa kaNister. kanister- przenośny metalowy zbiornik na benzynę. Etym. - nm. 'szczelna puszka na płyny' z gr. kánistron 'kosz trzcinowy' od kánna 'trzcina'; por. kanasta; kanefora; knaster; tajstra" (Słownik wyrazów obcych W. Kopalińskiego)W jezyku niemieckim jest kaNister.Ale to tak OT.pozdro
Gość Napisano 3 Sierpień 2004 Napisano 3 Sierpień 2004 Ja mam żułty kanister czyli piaskowy na nim reszta białego krzyża ,niestety sprzedalem go dwa dni temu jak byś chciał to uderz do pana Dabi na allegro On go kupił!!!!!!!!!:(
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.