Gość Napisano 31 Lipiec 2004 Napisano 31 Lipiec 2004 witam wczoraj mialem w lapkach 1928 polskiego mausera i zastanowila mnie jedna rzecz dlaczego tam jest wybite 7.91 jako kaliber dzieki za opowiedzi
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 1 Sierpień 2004 Napisano 1 Sierpień 2004 Witam,lufy mogły być wykonywane w następujących kalibrach: 7.9, 7.91, 7.92, 7.93 mm, przy czym każdy egzemplarz lufy musiał mieć na całej swej długości ten sam kaliber.Ze względu na dopuszczenie tych różnic na lufie wybijano jej dokładny kaliber.Pozdrawiam,Marek
kloki Napisano 1 Sierpień 2004 Napisano 1 Sierpień 2004 To samo bicie zauwałyłem na lufach MG42, czyli standardowe pociski 7,92 wchodziły do lufy 7,91?
Gość Napisano 1 Sierpień 2004 Napisano 1 Sierpień 2004 nie wiem moze to wrazenie ale wczoraj probowalismy k98 i naszego polskiego i wydaje mi sie ze nasz jest celniejszy czy to mozliwe ze taka mala roznica moze to powodowac??
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 2 Sierpień 2004 Napisano 2 Sierpień 2004 Witam,@Kloki - tak, a także do lufy 7,9 i 7,93 mm. Było to możliwe z tego wzgledu, że pocisk przemieszczając się w kierunku wylotu lufy jest arzynany" przez gwint lufy (wtedy powstaje część sladów, które umożliwiają identyfikację broni z której został wystrzelony pocisk). Prawdopodobnie z technicznego punktu widzenia nie jest to aż tak bardzo istotne, czy gwint wetnie" się w pocisk nieco głębiej, czy też nieco płyciej.@Ktosik - trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytanie - choć wydaje mi się, że jest to głównie uzależnione od dokładności wykonania konkretnego egzemplarza (na ile wymiar faktyczny różni się od nominalnego, bo ze względów technologicznych różni się zawsze) oraz od stopnia zuzycia. Wiem , że przeprowadzano w II R.P. podczas odbioru badanie na celność (wynik negatywny jednak nie powodował odrzucenia broni), czyli były egzemplarze lepsze i gorsze pod tym wzgledem już w momencie opuszczania fabryki. O ile dobrze pamietam, celność" była jednym z kryteriów przy ocenie stopnia wyeksplatowania broni.Pozdrawiam,Marek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.