kudlaty Napisano 31 Lipiec 2004 Autor Napisano 31 Lipiec 2004 Ostatnio wpadła mi w ręce fajna blaszka z batalionu fizylierów (STM.KP.FuS.E.B 27) i w związku z tym mam takie pytanie jaka była cecha charakterystyczna (lub odznaka wyróżniająca) dla tego typu jednostki (strzelcy np nosili te swoje liście) Pozdrawiam Mateusz
bjar_1 Napisano 1 Sierpień 2004 Napisano 1 Sierpień 2004 Bataliony fizylierów w dywizjach piechoty tworzone były w 1943 r. z :+ Aufklarungs Abteilung (dywizjonu rozpoznawczego)+ ze zwykłego Infanterie Batallion (batalionu piechoty).Batalion fizylierów składał się z 4 kompanii (czwarta była kompanią ciężką).fizylierzy niczym szczególnym się nie wyróżniali ,no może poza tym ,że 1 kompania w niektórych DP była wyposażona w rowery :)pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 1 Sierpień 2004 Napisano 1 Sierpień 2004 Spoko. Jakbyś miał fotkę tej blaszki to wrzuć.pzdrbjar_1
kudlaty Napisano 3 Sierpień 2004 Autor Napisano 3 Sierpień 2004 Niestety teraz nie moge dodac zdjęcia. Jak macie cos o tej jednostce z blaszki to prosze podeslijcie bo ja szukam już drugi dzień i nic :(.... Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.