polpim Napisano 30 Lipiec 2004 Autor Napisano 30 Lipiec 2004 Ostanio w muzeum wojska polskiego został uruchomiony orginalny Kubuś. Do pojazdu wmontowano silnik Lublina. Interesuje mnie czy Kubuś posiada resztę orginalnych część od chevroleta czy zostały one wymienione na inne.
Kopi Napisano 30 Lipiec 2004 Napisano 30 Lipiec 2004 Witam.Kubuś został przez powstańców podpalony i porzucony podczas wycofywania się gdy nie było możliwości dalszej jazdy nim ze względu na gruzy. Żeby nie wpadł w swabskie łapy oblano go bęzyną i podpalono. Nie sądzę jednak żeby poza podwoziem i zewnętrznymi blachami soś się zachowało.PozdrawiamKopi
polpim Napisano 30 Lipiec 2004 Autor Napisano 30 Lipiec 2004 Chodzi mi o ramę zawieszenie itp czy są od chevroleta czy od jakiegoś innego samochodu.
Kopi Napisano 30 Lipiec 2004 Napisano 30 Lipiec 2004 Witam.Podwozie jest oryginalne (Chevrolet) i blach opancerzenia też. A i koła (felgi i te całe osie i piasty itd. nie wiem jak to się fachowo nazywa :)).PozdrawiamKopi
Duncam Napisano 30 Lipiec 2004 Napisano 30 Lipiec 2004 Kubuś z MPW ma oryginalny tylko pancerz. Wszystko inne jest made in ZSRR. Silnik czy skrzynia biegów pochodzą od GAZa i mają 4 cylindry (oryginał miał 6 cylindrów). Auto zrobił" Jacek Kęszycki z namaszczenia Macyszyna (dyrektor MWP).Wiecej problemów jest natomiast z kopią Kubusia. Pan Siudziński z Anina zrobił go, ale Muzeum Powstania Warszawskiego (dla mnie osobiście nieco szemrana instytucja) nie chce mu zapłacić, bo on zrobił go ...zgodnie z oryginałem. A oni chcieli dodatkowe drzwi. Dzieci miały w nim jeździć... Konstruktor, którego w pełni popieram, nie zgodził się. Słusznie!Dlatego po otwarciu Muzeum Siudziński pewnie go zabierze, bo nie stać go na taki dar dla tego szemranego muzeum (chodzi mi o jakość przygotowań, nie sens muzeum, które MUSI powstać).
polpim Napisano 30 Lipiec 2004 Autor Napisano 30 Lipiec 2004 Obecnie silnik w kubusiu jest z samochodu lublin. A czy orginalne cześć są zachowane w muzeum czy zgineły?
jaca2003 Napisano 30 Lipiec 2004 Napisano 30 Lipiec 2004 Jakie części?kubuś razem z Szarym Wilkiem został spalony gdy nasi cofali się z powiśla. To co miało w nim zostać?Zegary? Fotele?zostały części niepalne czyli blacha.
polpim Napisano 30 Lipiec 2004 Autor Napisano 30 Lipiec 2004 Chodziło mi o cześć które znajdowały się w kubusiu przed remontem P. Kęszyckiego czyli z remontu przeprowadzanego przez jego twórce pokilkunastu latach po wojnie kiedy to kubuś doprowadony był do stanu z powstania(według ksiazki pojazdy armii krajowej w powstaniu warszawskim")
Gość Napisano 30 Lipiec 2004 Napisano 30 Lipiec 2004 Z tego co słyszałem to te ruskie podwozie też jest mocno zabytkowe więc może je wlaśnie włożyli podczas tego powojennego remontu.
jaca2003 Napisano 30 Lipiec 2004 Napisano 30 Lipiec 2004 Jakie części po wojnie?czy Kolega zauważył ze Kubuś był AK-owski?Czyli był niesłuszny. Co AK to twój wróg.Gorszy od mieńca. Więc jaki remont?Cieszmy się z tego że bryła została.Na początku lat 70 pod Majdanem Ruszowskim koło Tomaszowa Lub. wytargano 7 i też była nie po lini. Cud że Kubuś został. A tak w ogóle to może zna ktoś losy Kubusia?Dlaczego i w jaki sposób istnieje do dziś?Bo ja znam różne cuda wianki. A to w gruzach a to we Wiśle? A jak było na przwdę?
polpim Napisano 31 Lipiec 2004 Autor Napisano 31 Lipiec 2004 Według książki pojazdy armii krajowej w powstaniu warszawskim" kilkanaście lat po wojnie odbył się remont kubusia prowadzony był on przez konstruktora kubusia. Książka ta została wydana w 1994 więc raczej nie kłamie. Podaje również że kubuś został odnaleziony na okólniku bez śladów uszkodzeń czy spalenia potem został sprowadzony do mwp i tam po kilkunastu latach wyremontowany
pieczarka Napisano 31 Lipiec 2004 Napisano 31 Lipiec 2004 Kubus miał poprostu więcej szczęścia niż Chwat, który został wysłany na wycieczkę krajoznawczą do huty, niestety z biletem w jedną stronę.
bambulu Napisano 19 Wrzesień 2006 Napisano 19 Wrzesień 2006 WitamW najnowszych Militariach XX w." ukazal sie ciekawy artykuł o KUBUSIU. Warto zobaczyc.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.