Skocz do zawartości

Kubuś

polpim

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ostanio w muzeum wojska polskiego został uruchomiony orginalny Kubuś. Do pojazdu wmontowano silnik Lublina. Interesuje mnie czy Kubuś posiada resztę orginalnych część od chevroleta czy zostały one wymienione na inne.
Napisano
Witam.
Kubuś został przez powstańców podpalony i porzucony podczas wycofywania się gdy nie było możliwości dalszej jazdy nim ze względu na gruzy. Żeby nie wpadł w swabskie łapy oblano go bęzyną i podpalono. Nie sądzę jednak żeby poza podwoziem i zewnętrznymi blachami soś się zachowało.
Pozdrawiam
Kopi
Napisano
Witam.
Podwozie jest oryginalne (Chevrolet) i blach opancerzenia też. A i koła (felgi i te całe osie i piasty itd. nie wiem jak to się fachowo nazywa :)).
Pozdrawiam
Kopi
Napisano
Kubuś z MPW ma oryginalny tylko pancerz. Wszystko inne jest made in ZSRR. Silnik czy skrzynia biegów pochodzą od GAZa i mają 4 cylindry (oryginał miał 6 cylindrów). Auto zrobił" Jacek Kęszycki z namaszczenia Macyszyna (dyrektor MWP).

Wiecej problemów jest natomiast z kopią Kubusia. Pan Siudziński z Anina zrobił go, ale Muzeum Powstania Warszawskiego (dla mnie osobiście nieco szemrana instytucja) nie chce mu zapłacić, bo on zrobił go ...zgodnie z oryginałem. A oni chcieli dodatkowe drzwi. Dzieci miały w nim jeździć... Konstruktor, którego w pełni popieram, nie zgodził się. Słusznie!
Dlatego po otwarciu Muzeum Siudziński pewnie go zabierze, bo nie stać go na taki dar dla tego szemranego muzeum (chodzi mi o jakość przygotowań, nie sens muzeum, które MUSI powstać).
Napisano
Jakie części?kubuś razem z Szarym Wilkiem został spalony gdy nasi cofali się z powiśla. To co miało w nim zostać?Zegary? Fotele?zostały części niepalne czyli blacha.
Napisano
Chodziło mi o cześć które znajdowały się w kubusiu przed remontem P. Kęszyckiego czyli z remontu przeprowadzanego przez jego twórce pokilkunastu latach po wojnie kiedy to kubuś doprowadony był do stanu z powstania(według ksiazki pojazdy armii krajowej w powstaniu warszawskim")
Napisano
Z tego co słyszałem to te ruskie podwozie też jest mocno zabytkowe więc może je wlaśnie włożyli podczas tego powojennego remontu.
Napisano
Jakie części po wojnie?czy Kolega zauważył ze Kubuś był AK-owski?Czyli był niesłuszny. Co AK to twój wróg.Gorszy od mieńca. Więc jaki remont?Cieszmy się z tego że bryła została.Na początku lat 70 pod Majdanem Ruszowskim koło Tomaszowa Lub. wytargano 7 i też była nie po lini. Cud że Kubuś został. A tak w ogóle to może zna ktoś losy Kubusia?Dlaczego i w jaki sposób istnieje do dziś?Bo ja znam różne cuda wianki. A to w gruzach a to we Wiśle? A jak było na przwdę?
Napisano
Według książki pojazdy armii krajowej w powstaniu warszawskim" kilkanaście lat po wojnie odbył się remont kubusia prowadzony był on przez konstruktora kubusia. Książka ta została wydana w 1994 więc raczej nie kłamie. Podaje również że kubuś został odnaleziony na okólniku bez śladów uszkodzeń czy spalenia potem został sprowadzony do mwp i tam po kilkunastu latach wyremontowany
Napisano
Kubus miał poprostu więcej szczęścia niż Chwat, który został wysłany na wycieczkę krajoznawczą do huty, niestety z biletem w jedną stronę.
  • 2 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie