Skocz do zawartości
  • 0

czego to w lesie nie ma...

proscan

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Praktycznie znaleziony przy drodze. Na byłej polanie. Charakterystyczna kontrukcja sugeruje, że mógł być to trał przeciwminowy. Na dole przyczepione kawałki łańcucha, a na górze długi łańcuch do zaczepienia.
Napisano
Taki łańcuch może być być od byle jakiej maszyny, na balonowych kołach, do zwózki drzew z lasu. A ich różnorodność jest spora. Jeżeli będziesz miał możliwość to przyjrzyj się ładowarkom i innemu sprzetowi budowlanemu na jakiejś budowie, a coś dopasujesz.

Pzdr AK 77
Napisano
Przy zrywce drewna maszyny pracują często w ekstremalnych warunkach więc łańcuch się przyda. Wielokrotnie widziałem taką konfigurację".

Pzdr,

jotes
Napisano
chłopaki to łańcych od LKT czyli ciągnika leśnego zakłada się go zimą żeby się maszynka nie ślizgała latem kombajną sie nie zakłada wystarczy ich własny bierzniczek no chyba,że chcecie zimą śnieg kosić to zmienia postać rzeczy pozdrawiam hakas
Napisano
Jakieś 3 miesiące temu wykopałem z kolegami coś podobnego na terenie radzieckich pozycji z 2 w. św. Zastanwialiśmy się czy to nie jest czasem element trału przeciwminowego.
Napisano
Czołem. Do długiego łańcucha z jednej strony doczepia sie te krótkie przewlekając przez otwory w feldze. Został zgubiony podczas zimowej zrywki drewna.
Napisano
jeśli chodzi o takie znaleziska to pewnego razu dosyć głęboko w ziemi znaleźlismy bardzo grubą stalową line. Dokładnie nie wiedzieliśmy od czego ona była od czołgu a może podczas wyrębu w lesie zostałą pozostawiona tego to ja juz nie wem. Nasze zardzewiałe znalezisko zostawiliśmy w lesie na pastwe losu :D
Napisano
obstaję za LKT spore ale tak wyglądają łańcuchy na koła.Czy na tych pozycjach w latach 1940-1945 rósł las? W lesie zastosowanie trału raczej nie możliwy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie