proscan Napisano 27 Lipiec 2004 Autor Napisano 27 Lipiec 2004 Olbrzymi łańcuch na koło. Z jakiej to maszyny (pojazdu?). Stare czy nowe ?dzięki za wszelkie sugestieproscan
Sovieticus Napisano 11 Październik 2004 Napisano 11 Październik 2004 Praktycznie znaleziony przy drodze. Na byłej polanie. Charakterystyczna kontrukcja sugeruje, że mógł być to trał przeciwminowy. Na dole przyczepione kawałki łańcucha, a na górze długi łańcuch do zaczepienia.
proscan Napisano 27 Lipiec 2004 Autor Napisano 27 Lipiec 2004 Olbrzymi łańcuch na koło. Z jakiej to maszyny (pojazdu?). Stare czy nowe ?dzięki za wszelkie sugestieproscan
AK77 Napisano 28 Lipiec 2004 Napisano 28 Lipiec 2004 Taki łańcuch może być być od byle jakiej maszyny, na balonowych kołach, do zwózki drzew z lasu. A ich różnorodność jest spora. Jeżeli będziesz miał możliwość to przyjrzyj się ładowarkom i innemu sprzetowi budowlanemu na jakiejś budowie, a coś dopasujesz.Pzdr AK 77
sanshin Napisano 28 Lipiec 2004 Napisano 28 Lipiec 2004 Według mnie to łańcuch od kombajnu.W lasach w okolicach pól uprawnych można ich dużo znaleźć.PzdrSanshin
Monti Napisano 28 Lipiec 2004 Napisano 28 Lipiec 2004 Ale po co zakładać łańcuch na koła traktora,czy kombajnu,jak mają bieżnik taki głęboki ??
AK77 Napisano 28 Lipiec 2004 Napisano 28 Lipiec 2004 A po co zakłada się zimą na koła samochodu osobowego łańcuchy ?Pzdr AK 77
jotes Napisano 28 Lipiec 2004 Napisano 28 Lipiec 2004 Przy zrywce drewna maszyny pracują często w ekstremalnych warunkach więc łańcuch się przyda. Wielokrotnie widziałem taką konfigurację".Pzdr,jotes
Cyrograf15 Napisano 28 Lipiec 2004 Napisano 28 Lipiec 2004 Maszyny do zrywki to zwykle złomy, mają łyse opony i kierowcy zakładają łańcuchy cały rok.Wojtek
hakas Napisano 11 Październik 2004 Napisano 11 Październik 2004 chłopaki to łańcych od LKT czyli ciągnika leśnego zakłada się go zimą żeby się maszynka nie ślizgała latem kombajną sie nie zakłada wystarczy ich własny bierzniczek no chyba,że chcecie zimą śnieg kosić to zmienia postać rzeczy pozdrawiam hakas
Sovieticus Napisano 11 Październik 2004 Napisano 11 Październik 2004 Jakieś 3 miesiące temu wykopałem z kolegami coś podobnego na terenie radzieckich pozycji z 2 w. św. Zastanwialiśmy się czy to nie jest czasem element trału przeciwminowego.
hakas Napisano 14 Październik 2004 Napisano 14 Październik 2004 Czołem. Do długiego łańcucha z jednej strony doczepia sie te krótkie przewlekając przez otwory w feldze. Został zgubiony podczas zimowej zrywki drewna.
MiSSiek Napisano 14 Październik 2004 Napisano 14 Październik 2004 jeśli chodzi o takie znaleziska to pewnego razu dosyć głęboko w ziemi znaleźlismy bardzo grubą stalową line. Dokładnie nie wiedzieliśmy od czego ona była od czołgu a może podczas wyrębu w lesie zostałą pozostawiona tego to ja juz nie wem. Nasze zardzewiałe znalezisko zostawiliśmy w lesie na pastwe losu :D
hakas Napisano 11 Październik 2004 Napisano 11 Październik 2004 obstaję za LKT spore ale tak wyglądają łańcuchy na koła.Czy na tych pozycjach w latach 1940-1945 rósł las? W lesie zastosowanie trału raczej nie możliwy.
Pytanie
proscan
Olbrzymi łańcuch na koło.
Z jakiej to maszyny (pojazdu?). Stare czy nowe ?
dzięki za wszelkie sugestie
proscan
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.