Skocz do zawartości
  • 0

on ne passe ras...

wons

Pytanie

witam!
po zidentyfikowaniu gogli mam kolejną iewiadomą".jest to odznaka tłoczona z blachy mosiężnej. przedstawia ona.. no właśnie i tu wersje są różne. wg mnie lufa działa wystająca ze strzelnicy bunkra, u dołu widoczne są zasieki, które przechodzą ku górze tworząc wieniec. U góry widnieje napis ON NE PASSE RAS.
według kolegi jest to ręka z karabinem wystająca z okna a reszta jest taka sama.mówił on, że jest ona hiszpańska z wojny domowej.
0nadmienię,że została ona wykopana na śmietnisku między jednostką wojskową a oflagiem IID, w okolicach Bornego.
bardzo proszę o jej identyfikację, za co ją wręczano i komu.
Pozdrawiam.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytania. Odznakę jako trofeum mógła należeć do Niemca; mogła należeć do francuskiego jeńca...

Tutaj masz faceta, który znalazł taką odznakę tylko trochę większą"
http://lignemaginot.com/ligne/transfer/piano/

witam!
po zidentyfikowaniu gogli mam kolejną iewiadomą".jest to odznaka tłoczona z blachy mosiężnej. przedstawia ona.. no właśnie i tu wersje są różne. wg mnie lufa działa wystająca ze strzelnicy bunkra, u dołu widoczne są zasieki, które przechodzą ku górze tworząc wieniec. U góry widnieje napis ON NE PASSE RAS.
według kolegi jest to ręka z karabinem wystająca z okna a reszta jest taka sama.mówił on, że jest ona hiszpańska z wojny domowej.
0nadmienię,że została ona wykopana na śmietnisku między jednostką wojskową a oflagiem IID, w okolicach Bornego.
bardzo proszę o jej identyfikację, za co ją wręczano i komu.
Pozdrawiam.

To oznaka żołnierza francuskiego stacjonującego na linii Maginota.
Na odznace jest buńczuczne hasło: On ne passe pas" (Oni nie przejdą" a właściwie po polsku Nie przejdą").

mam link:
www.maginot67.com/Maginot/ Insignes%20_Suite/Maginot_c_galerie.htm - 32k -

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie