Guest Posted July 24, 2004 Share Posted July 24, 2004 Mam takie pytanie co jest ciekawego w okolicach Solca Kujawskiego (miedzy Bydgoszcza a Toruniem),chodzi mi o jakies lokalizacje bardziej na poludnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 24, 2004 Share Posted July 24, 2004 P.S.Zapomnialem napisac,poligon i kilka cmentarzy niemieckich widzialem ale czy jest cos jeszcze?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mech Posted July 25, 2004 Share Posted July 25, 2004 A pewnie ze jest, tylko wystarczy wyjechać w teren. Na poligon też możesz skoczyć. A tak w ogóle to co Cię interesuje ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 26, 2004 Share Posted July 26, 2004 Interesuje mnie cokolwiek do pogladania(najlepiej militaria, ale niekoniecznie),poligon widzialem,ogolnie jezdze tam na wakacje i nudno strasznie....(tzn.pytanie sie miejscowych nic niedaje,jakby cale zycie w domach siedzieli) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 26, 2004 Share Posted July 26, 2004 A gdzie jest ten poligon dokładnie?Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 27, 2004 Share Posted July 27, 2004 Mieszkam dalej, ale może kiedyś tam zawitam.Dziękuję i pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 28, 2004 Share Posted July 28, 2004 W Solcu Kujawskim i Przyłubiu w styczniu 1945r toczono walki, bowiem w 1946r z tych okolic ekshumowano zołnierzy sowieckich. Zwłoki przeniesiono na cmentarze wydzielone.Nie wiem ilu zginęło rosjan co nie daje obrazu toczonych walk. W okolicach Bydgoszczy toczono w styczniu 1945r nawet większe walki np. na zachód od miasta, lecz w polskiej literaturze są tylko bardzo ogólnikowe informacje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.