Gość Napisano 24 Lipiec 2004 Napisano 24 Lipiec 2004 Mam takie pytanie co jest ciekawego w okolicach Solca Kujawskiego (miedzy Bydgoszcza a Toruniem),chodzi mi o jakies lokalizacje bardziej na poludnie
Gość Napisano 24 Lipiec 2004 Napisano 24 Lipiec 2004 P.S.Zapomnialem napisac,poligon i kilka cmentarzy niemieckich widzialem ale czy jest cos jeszcze??
mech Napisano 25 Lipiec 2004 Napisano 25 Lipiec 2004 A pewnie ze jest, tylko wystarczy wyjechać w teren. Na poligon też możesz skoczyć. A tak w ogóle to co Cię interesuje ?
Gość Napisano 26 Lipiec 2004 Napisano 26 Lipiec 2004 Interesuje mnie cokolwiek do pogladania(najlepiej militaria, ale niekoniecznie),poligon widzialem,ogolnie jezdze tam na wakacje i nudno strasznie....(tzn.pytanie sie miejscowych nic niedaje,jakby cale zycie w domach siedzieli)
Gość Napisano 27 Lipiec 2004 Napisano 27 Lipiec 2004 Mieszkam dalej, ale może kiedyś tam zawitam.Dziękuję i pozdrawiam
Gość Napisano 28 Lipiec 2004 Napisano 28 Lipiec 2004 W Solcu Kujawskim i Przyłubiu w styczniu 1945r toczono walki, bowiem w 1946r z tych okolic ekshumowano zołnierzy sowieckich. Zwłoki przeniesiono na cmentarze wydzielone.Nie wiem ilu zginęło rosjan co nie daje obrazu toczonych walk. W okolicach Bydgoszczy toczono w styczniu 1945r nawet większe walki np. na zachód od miasta, lecz w polskiej literaturze są tylko bardzo ogólnikowe informacje.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.