Skocz do zawartości

Czy jest cos ciekawego w okolicach Solca Kuj.

Gość [BS] Wolf

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam takie pytanie co jest ciekawego w okolicach Solca Kujawskiego (miedzy Bydgoszcza a Toruniem),chodzi mi o jakies lokalizacje bardziej na poludnie
Napisano
P.S.
Zapomnialem napisac,poligon i kilka cmentarzy niemieckich widzialem ale czy jest cos jeszcze??
Napisano
A pewnie ze jest, tylko wystarczy wyjechać w teren. Na poligon też możesz skoczyć.

A tak w ogóle to co Cię interesuje ?
Napisano
Interesuje mnie cokolwiek do pogladania(najlepiej militaria, ale niekoniecznie),poligon widzialem,ogolnie jezdze tam na wakacje i nudno strasznie....(tzn.pytanie sie miejscowych nic niedaje,jakby cale zycie w domach siedzieli)
Napisano
A gdzie jest ten poligon dokładnie?
Pozdrawiam
Napisano
Mieszkam dalej, ale może kiedyś tam zawitam.
Dziękuję i pozdrawiam
Napisano
W Solcu Kujawskim i Przyłubiu w styczniu 1945r toczono walki, bowiem w 1946r z tych okolic ekshumowano zołnierzy sowieckich. Zwłoki przeniesiono na cmentarze wydzielone.
Nie wiem ilu zginęło rosjan co nie daje obrazu toczonych walk. W okolicach Bydgoszczy toczono w styczniu 1945r nawet większe walki np. na zachód od miasta, lecz w polskiej literaturze są tylko bardzo ogólnikowe informacje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie