dominiczeq Napisano 23 Lipiec 2004 Autor Napisano 23 Lipiec 2004 Witam.Coś, czego jeszcze nigdy nie znalazłem, nie widziałem, nie wiem...Z pierwszowojennych okopów. Było tego więcej. Jakiś rodzaj zapalnika? Pozdr.
miggi1 Napisano 25 Lipiec 2004 Napisano 25 Lipiec 2004 Witam są to pierwszo wojenne zapłonniki do dział. Działa te w lufie miały ptwór w który wkładało się ten zapłonnik. w samej lufie był pocisk i worek z ładunkiem miotającym (prochem) zapłonnik wchodził w ten worek i poprzez pociagnięcie tego drucika następowało odpalenie ładunku znajdującego sie w zapłonniku a on inicjował wybóch" właściwego ładunku. Występowało parę rodzaji zapłonników jutro (tzn dziś) zrobie fotki to je wsadzę na forum pozdrawiam miggi1
dominiczeq Napisano 23 Lipiec 2004 Autor Napisano 23 Lipiec 2004 Witam.Coś, czego jeszcze nigdy nie znalazłem, nie widziałem, nie wiem...Z pierwszowojennych okopów. Było tego więcej. Jakiś rodzaj zapalnika? Pozdr.
Pytanie
dominiczeq
Witam.Coś, czego jeszcze nigdy nie znalazłem, nie widziałem, nie wiem...Z pierwszowojennych okopów. Było tego więcej. Jakiś rodzaj zapalnika? Pozdr.
2 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.