Gość Napisano 22 Lipiec 2004 Napisano 22 Lipiec 2004 czy ma ktoś jakieś informacje o tych oddziałąch ? miałem ich hem i chciałbym sie czegos dowiedzieć
Gość Napisano 23 Lipiec 2004 Napisano 23 Lipiec 2004 A co konkretnie chciałbyś wiedzieć? Na pewno jest tu wiele osób coś wiedzących.Skąd wiesz że twój hełm należał do FJ z Tunezji?Pozatym poszukaj książki Skotnickiego. Jest tam troche informacji o tych panach.Pozdro
Gość Napisano 23 Lipiec 2004 Napisano 23 Lipiec 2004 wiem, poniważ chyba tylko oni mieli tarczke ze spadającą kometą czy gwiazdą... a chciałbym wiedzieć wogóel kto był w tych oddziałach, gdzie działąli itp.
Gość Napisano 23 Lipiec 2004 Napisano 23 Lipiec 2004 Kometę jako swój zank stosowali żołnierze Luftlande-Sturm-Regiment 1. Pułk ten pod dow. gen. Meindla brał udział w operacji Merkur. I juz wtedy kometa była używana.Potem była używana przez ten pułk w czasie walk w Tunezji.Potem z 4 batalionów pułku utworzono we Włoszech 12 pułk strzelców spad., który tworzył część 4 dywizji spad. Każdy z batalionów tego pułku miał swoje barwy komety:czerwony, żólty, zielony i niebieski. Sama dywizja też używała tego wizerunku w kolorach czerwonym i błęktinym. Póżniej na bazie 4 batalionu utworzono 6 pułk strzelców spad., który walczył we Francji.Pozdro
Gość Napisano 23 Lipiec 2004 Napisano 23 Lipiec 2004 Nie mam, ale gdzieś kiedyś widziałem. Moze pogugluj sobie. Wpisz jako słowo kluczowe nazwe jednostki to może jakaś fotka ci wyskoczy.Ale taki hełm to poprostu zwykły hełm 38 z namalowaną niewielką kometą. Oryginalne hełmy z kometą są rzadko spotykane. Nawet w czasie wojny nie każdy ją sobie malował.Pozdro
VRILL Napisano 23 Lipiec 2004 Napisano 23 Lipiec 2004 został znaleziony w normandii a dokładnie w Sant Lo
Gość Napisano 23 Lipiec 2004 Napisano 23 Lipiec 2004 Ale to jest zwykły Para-medyk".Te komety były malowane z boku hełmu a ich wielkość to ok. połowa tego krzyża.Ale właśnie! Do czego zmierza kolega s-l? ;-)
VRILL Napisano 23 Lipiec 2004 Napisano 23 Lipiec 2004 wtakim razie przepraszam,myślałem że o to chodzi.Poprostu nie jestem znawcą tematu. pozdrawiam.
Gość Napisano 23 Lipiec 2004 Napisano 23 Lipiec 2004 Nie szkodzi. Może pomyl sie jeszcze pare razy. Z chęcią obejrzę także inne hełmy ;)Pozdro
janek_toruń Napisano 23 Lipiec 2004 Napisano 23 Lipiec 2004 wtukaj może hasło fallschirmjager" w jakiejkolwiek wyszukiwarce,pzodro
Gość Napisano 24 Lipiec 2004 Napisano 24 Lipiec 2004 chodzi o to, że miałęm taki hełm. był to zwykł M40 z wielką dziurą nma górze. dałęm go takiemu znajomemu żeby go doczyścił. no i jak doczyściłwyszło sporo farby ale oprócz tego mówi że jakaś gwiazda. no to ja sie pytam jaka gwaizda to on że jakaś wielkanocna chyba :D i że pewnie żołnierz świętował i se namalował. poźniej doszliśmy do wniosku że i tak taki hełm to włąściwie po co (dziura na środku wilkości reki) i oddał go do muzeum. później gdzieś przez przypadek zauważył że ta gwaizda to jednak jest znak jakkiejś jednstki
Gość Napisano 24 Lipiec 2004 Napisano 24 Lipiec 2004 dziwne też zę na hełmie m40... i ten hełm był pomalowany na biało(jak go doczyściłbył żołty i mówi że był biały tylko zżółkła farba) a może jakiś 'weteran' tej jednostki został przeniesiony gdzie indziej i namalował sobie ? ;))wiem że dziwne no ale nigdy nie wiadomo...
VRILL Napisano 24 Lipiec 2004 Napisano 24 Lipiec 2004 no to gratulacje ,niezły fant.Można wiedzieć ,gdzie w Polsce się takie rzeczy znajduje?
polzin Napisano 24 Lipiec 2004 Napisano 24 Lipiec 2004 Niedaleko Kołobrzegu...Mam pytanie - czy posida ktoś dostęp do nazwisk, tak aby znaleźć właściciela hełmu po nazwisku i stopniu (na fasunku jest podpis..)Polzin
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.