Panzergrenadier Napisano 17 Wrzesień 2004 Napisano 17 Wrzesień 2004 gdzież te donre czasy kiedy sie szyło z zelt szwajcarskich, BGS, BW, włoskich i przerabiało szwedzkie mundury... teraz sukno przypomina w dotyku fizelinę, a ścierka do naczyń w mojej kuchni jest grubsza niz camo z którego szyją tacy ludzie jak frankowski..
marek123 Napisano 17 Wrzesień 2004 Napisano 17 Wrzesień 2004 Materiał podobno sprowadza od naszych południowych sasiadów Czechów!!!!!!!!!!
Sovieticus Napisano 17 Wrzesień 2004 Napisano 17 Wrzesień 2004 A mnie mówili na giełdzie, że to ich opatentowane w Niemczech wzory kamuflażowe i tam im robią materiał. Skoro opantentowali, to sami wymyślili? Czy można opantentować coś, co już kiedyś wymyślono i używano? Nie za bardzo to wszystko kumam....... Tzn, że jeśli wzorują się na niemieckich 2-go wojennych kamuflażach to nikt inny nie może, bo oni opantentowali? Śmieszne.......
Panzergrenadier Napisano 17 Wrzesień 2004 Napisano 17 Wrzesień 2004 materiał jest ewidentnie czeski (mam próbki kazdego wzoru) i z tego tylko Splinter A nadaje się do czegokolwiek .Jest w miarę gruby i ma ładny wzór. Ale po co szyć z niego jeśli są dostępne zelty szwajcarskie które są z epoki a z 2m nikt nie pozna ze to nie niemiecka zelta? Co do patentu to powiem tak:wszysykie produkowane do dziś wzory niemieckiego camo są minimalnie zmodyfikowane wlaśnie ze względu na prawo patentowe. Różnice wykryje specjalista przy porównaniu wzoru z oryginalnym. I mówię tu tylko o matrycy bo kolory to czasem kompletne science fiction. O drobnych niuansach oryginałów typu przesunięcie matrycy by tworzyła runy SS nie będę juz nawet wspominał. Franio wszystko ma z czech a potem ściemnia ze sam robi: przykładowo guziki: twierdzi ze sam je robi a to tak naprawde odlewy cynowe z czech. Wiem bo kumpel ostatnio kupił mundur SS Dot 44 i ma przy nim identyczne.P.S. Kumpel zakupił ostatnio od frania czapeczkę wędkarską jak na zdjeciu w jednym z powyższych postów tylko ze w camo Palmmuster i odebrał ją dziś. Pierwsza jego rekacja to: ehhh szkoda ze cie nien posłuchałem" bo o ile jeszcze matryca jest w miare OK to kolory.... zresztą sami sie domyslacie.
Panzergrenadier Napisano 17 Wrzesień 2004 Napisano 17 Wrzesień 2004 Aaaaa jeszcz jedno. Sovieticus masz moze namiar na firmę robiącą repro radzieckich kombinezonow zwiadowcy z okresu drugiej wojny? Marzy mi się taki zdobyczny na jakimś rusku :))))
Sovieticus Napisano 17 Wrzesień 2004 Napisano 17 Wrzesień 2004 Mam, ale nie w Polsce niestety. U nas tego na razie nikt nie robi. I pomimo to,proszę, żeby panowie z Mundurów Historycznych za to się nie brali.Kombinezony te są w ofercie firmy Trident za 84,95 i 119,95 USD. Są Ameby, opadłe liście", pierwowzory lasera" w różnych kolorach. Nawet miejski :-OSą też jakieś z błędami w druku kamuflażu za 27,75 USD.
Panzergrenadier Napisano 17 Wrzesień 2004 Napisano 17 Wrzesień 2004 Posiadasz jakiegos linka albo móglbyś podeslać skany kataogu czy coś?? Jeśli tak to fallschirmjagerregiment1@tlen.pl nie ukrywam ze interesują mnie te z błedami w druku. i to nie ze względu na cete a na ciekawe efekty w ten sposób osiagane. Moj znajomy ma oryginalny kombinezon pancerny SS w letniego eichenlauba w stanie magazynowym. Matryca ma błąd i jest przesunieta o jakieś 30 cm w dół i pod katem 15 stopni od pionu. Daje to efekt run SS na materiale. Cos niesamowitego...Pozdrawiam. Tomek
mietek Napisano 28 Wrzesień 2004 Napisano 28 Wrzesień 2004 Panzergrenadier: ZSRR ameby itp masz też tutaj:http://www.ostfront.com/russian_repro_uniforms.html choć nie widziałem żadnej fotki niemców używających zdobyczne kamo ZSRR. Ma ktoś takowe?
Panzergrenadier Napisano 29 Wrzesień 2004 Napisano 29 Wrzesień 2004 no ja mialem, ściagnąłem sobie na C i zanim przerzucilem na d szlag (czyt. wirus) mi trafił kompa. 2 dni walki i komp dziala ale wiekszość strat nie do oszacowania :/
dect Napisano 23 Luty 2005 Napisano 23 Luty 2005 Wykopalem tego starego posta i cos mnie naszlo - skoro prawie wszyscy wieszaja psy na Frankowskim i Hero (na pierwszym za jakosc, na drugich za czekanie) to sami gdzie sie zaopatrujecie? Kto wam szyl mundury? I moze cos sie od tej pory zmienilo? Chetnie poslucham opinii ludzi ktorzy maja od nich mundury/sprzet i sobie chwala (lub tez nie... :)Pozdrawiam
człowiek Napisano 24 Luty 2005 Napisano 24 Luty 2005 Tak firmy z Poznania to pomyłka. Jeden robi drogie buble. Opowiada niesłychane historie o kosztach i super jakości. Drugi natomiast jest niesłowny. Raz nawet umówiłem się telefonicznie na konkretną cenę i z południa Polski pojechałem specjalnie do Poznania. Na miejscu facet podbił mi cenę, licząc na to, że jak przejechałem się taki szmat drogi to już dopłacę. No ale powiedziałem sobie, niedoczekanie ty złamasie i wróciłem dodomu. Ktoś mi mówił, że miał podobną sytuację. Biznesmeni pożal sie...
Fall Napisano 25 Luty 2005 Napisano 25 Luty 2005 Mimo wszystko polecam Hero z powodu jakosci sprzedawanego umundurowania - mowimy to o OBECNEJ produkcji na prywatne zamowienia - nie produkcji na cele filmowki czy teatru! Fakt ze na zamowienie mozesz czekac kolo 6 - 12 miesiecy, i masz szanse je dostac tylko wtedy jak sie zgadacie z kumplami i zamowicie z 6 - 10 kompletow. To niestety firma ktora produkuje normalnie zamowienia rzedu 120 - 500 kompletow jednorazowo, wiec pojedyncze sztuki sa dla nich poprostu nieoplacalne i tyle!poz FallPS ja tez juz czekam dobrych kilka miesiecy na mundurek...
dect Napisano 25 Luty 2005 Napisano 25 Luty 2005 Fall mozesz mi podac swojego maila? Mam pare pytan a maile wyslane na tego zapisanego w nicku sa odrzucane (
panzerjager Napisano 26 Luty 2005 Napisano 26 Luty 2005 Witam!Mamy pytanko, nie dotyczace w prwdzie firm z Poznania, ale kolesia z Bydgoszczy o nicku yanik3", sprzedajacego mundury na allegro. Podaje link do jednej z jego aukcji:http://www.allegro.pl/show_item.php?item=42085358Chcialbym poznac opinie kogos, kto kupoil od niego mundur. Intweresuje mnie jakosc i zgodnosc z oryginalem. Cena jest atrakcyjna, a mundurek na zdjeciu prezentuje sie calkiem niezle. Niestety nie ma otworow na haki i to chyba najwiekszy mankament. Prosze o Wasze opinie.Pozdrawiam
Fall Napisano 26 Luty 2005 Napisano 26 Luty 2005 WitamNiestety masz racje! Zmienilem adres eMail na Falljagrgt1@o2.pl , niestety nie wiem jak zmienic adres w ustawieniach... tam mozna tylko zmienic haslo...moze jakis moderator mi podpowie?poz Fall
danielcio Napisano 27 Luty 2005 Napisano 27 Luty 2005 ja wspołpracowałem swego czasu z yanik3 i współpracuje teraz, wykonuje mi na zamówienie naprawde ciekawe rzeczy, nie mam do niego zastrzeżeń, choc mundur swój zrobił mi m. k. z Poznania - jakos tez nie mam zastrzeżeń co do wykonania, wymiary przesłałem mejlem i mundur skrojony elegancko na miare, wiec nie narzekam.Pozdr.danielcio
dect Napisano 1 Marzec 2005 Napisano 1 Marzec 2005 danielcio - a jak z kosztami? I co to byl za mundur?
danielcio Napisano 4 Marzec 2005 Napisano 4 Marzec 2005 hmm, podaje tak z głowy - wyniósł mnie chyba 760zł, jest to mundur pancerniaka, dobrze skrojony, zachowana stylistyka jak na tamten okres. musiałbym poszperać w notatkach, gdyz nie pamietam dokładnie.czesc rzeczy mialem swoich, wiec jest to sam mundur w sklad niego wchodziło:patki, gapa na ramie, opaska dywizji, kurtka, i spodnie. dodatkowo jak dobrze pamietam w tej cenie mialem odznaki: niszczyciel czołgów, za rany, krzyz zelazny i odznake pancerną, furażerke mialem swoja. dołaczam zdjecie.Pozdr.Danielcio
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.