Guest Posted July 19, 2004 Share Posted July 19, 2004 Witam!Mam pytanie do szanownych koleżanek i kolegów forumowiczów: czy ktoś może wie coś na temat wspomnianego w temacie postu obiektu w m. Łąki oraz gdzie to jest (dokładnie). Dodatkowo zaś: czy wiadomo coś komuś o pracach prowadzonych po wojnie nad dostaniem się do niego. Ja wiem, że takie działania (próby) były podejmowane w 1947 r. przez tzw. Akcję Rozminowywania/Rozbrajania/ Linii Odry działającą przy Departamencie Ekonomiczno-Socjalnym Ministerstwa Przemysłu kierowaną przez inż. Mariana Mazura i w 1949 r. przez Państwowe Przedsiębiorstwo Poszukiwań Terenowych z siedzibą we Wrocławiu, twór powołany do życia przez Ministerstwo Obrony Narodowej i Ministerstwo Bezpieczeństwa Publicznego. Niemcy uciekając mieli fabrykę zatopić, a wejścia do niej wysadzić. W 1949 r. PPPT miało prowadzić wiercenia szybu do jej wnętrza, spodziewając się że znajdzie tam całkowite urządzenie warsztatów mechanicznych". Za wszelkie informacje z góry dziękuję.Piotr Lewandowski (Wars 98) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.