Skocz do zawartości

Konserwacja za pomocą WD-40

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Co sądzicie o konserwacji drobiazgów (np.odznaczeń) za pomocą WD-40? Spotkałem dwie opinie : że WD jest odpowiednim środkiem do zabezpieczania powierzchni przedmiotów i odwrotnie. Co wy o tym sądzicie?

pzdr

bjar_1
Napisano
Według mnie wd 40 się nadaje ja konserwuje tym pochłaniacz od niemieckiej maski gazowej i jest o.k stęple są nie naruszone.
poz.wolff
Napisano
wszystkie swoje wykopane odznaczenia konserwowałem wudziakiem i spisuje się świetnie , jeszcze nie znalazłem nic lepszego do tego celu.
Napisano
Witam!Panowie,bo nie dokońca rozumiem-czy wd40,moge użyc do świeżo wykopanej odznaki?i czy wyczyści mi ja z wszelkich zabrudzen,nalotów itp?i jak to stosować,czy popryskać i odczekać jakiś czas,i dopiero czyścić(i czym?czy szczoteczką mosiężną?),czy popryskać i odrazu mozna czyścić?(i oczywiście czym?).I czy nie zniszcze sobie odznaki?Pozdrawiam i licze na Waszą pomoc!
Napisano
Jedna jest mosięzna(DRL),a druga chyba cynkowa(szturmówka),i jak na nie zadziała WD40?i jak go zastosowac?Pozdrawiam
Napisano
Witajcie.
Moim zdaniem: popryskać i szczotkować twardą szczoteczką do zębów; czasami wystarczy szmatka. Ewentualnie znów spryskać, odczekać i powtórzyć. Szczoteczka mosiężna może porysować ieżelazo".
WD uzywam do powierzchniowej korozji. Tu jest przedmiot raz spryskany i przetarty szmatką.
http://www.odkrywca-online.com/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&id_forum=2&ktory=101145#101145
Napisano
WD-40 to:
Preparat, który wnika pod wode i przywiera do metali(chroniąc przed woda i wilgocią) ,antykorozyjny,smarujący, czyszczący(usuwa brud) i penetrujący.
Służy nawet do zabezpieczania styków elektrycznych(mosiądz,miedź,alu).

Nie uszkadza metali !!!!!!!!!!!!!

Jedynie rozpuszcza większość materiałów samoprzylepnych(naklejki itp.)
I nie jest to środek do odrdzewiania,tylko środek zabezpieczajacy przed rdzą.

pozdro
Monti
Napisano
No to wszystkie moje wątpliwości(a właściwie kolegi) są rozwiane. Bał się ,że wstanie rano a na półce z 'szajsmetalowych' medali zostanie proszek :) Dzięki panowie!

pzdr

bjar_1
Napisano
a i ja mam pytanie,czy WD-40 nie uszkadza oksydy?np.na bagnetach lub broni?jak wiecie to odpowiedzcie!dzieki F
Napisano
WD jak sami tu napisaliście PENETRUJE, nie zalecam do konserwacji powierzchni, na których jest np. oryginalna niemiecka farba (hełm, EK itp.), bo choć pierwszy efekt wydaje się super, to po kilku latach farba zacznie schodzić i zniszczymy tym samym coś unikatowego. Można czyścić jedynie metalowe powierzchnie (różne stopy), ale nie te z farbą. Na farbę polecam naftę i bandaże.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie