Skocz do zawartości

Szukałem i nie znalazłem...

Gość SIMON07

Rekomendowane odpowiedzi

Cze wszystkim.
Na poczatku gratulacje za forum, a teraz do rzeczy. Szukałem najstarszego sposobu czyszczenia metali wszelakich na tym forum i nigdzie nie znalazlem tego, ktory od lat stosuje z duzym powodzeniem. Jesli bylo post prosze wykasowac - dzieki z gory.

Chodzi mi o najzwyklejszą serwatke mleczna. To taki płyn powstający przy fermentacji mleka. Wrzucasz złom do serwatki i po tygodniu wystarczy tylko doczyscic.
Rewelka do bagnetow bo oksyd zostaje.

Cały czas nalezy kontrolowac proces - czas zalezy od stopnia zardzewialosci przedmiotu. Polecam do czyszczenia lusek i aluminium tez.

Jesli bedziecie zainteresowani napisze wiecej - teraz z pracy klikam

Szymon - Suwałki

był wodorotlenek, ocet, fosol, coca cola...a teraz jeszcze serwatka...ciekawe który sposób jest najlepszy?
Szczeże mówiąc ta serwatka troche mnie zaskoczyla, ale chętnie wyprubuje.
Jak ktoś zna jeszcze coś innego to niech żuca swój sposób na forum.
Romel

Serwatka jest super, ale trzeba pamiętać o tym, że raczej czyścimy nią:
1. Wstępnie mocno zardzewiałe żelazo, doskonale zmiękcza rdzę
2. Cały czas co kilkanaście godzin kontrolujemy proces
3. Metale kolorowe typu mosiądz - niestety zostaje na nich pomarańczowy nalot, który jest jednak do odczyszczenia Automaxem
4. Nie należy wrzucać do jednego gara" różnych metali - złom ze złomem a aluminium tylko z aluminium
5. Serwatke należy wymienić na nową z chwilą gdy przestanie się pienić, a więc po około 72 godzinach, albo wcześniej gdy stanie się szara
6. Jeśli mamy super-zardzewiały, duży przedmiot zostawiamy go na tydzień - np.: mosinowski zamek w złym stanie - wychodzi błysk po około 9 dniach
7. Serwatkę wlewamy do plastikowych naczyń, pojemników. Bardzo dobre są pojemniki po farbach
8. Nic nie daje serwatka w proszku do rozcieńczenia. Musi być świerza z mleczarni
9. Koszt serwatki - uwaga - 6 PLN za 1000 litrów.

Pozdrawiam.

Santi

Zfadzam się.Kwas ortofosforowy moim zdaniem jest najlepszy.
Szybko i b.dobrze czyści(mała rdza w kilkanaście minut)
Dobrze,że mam ojca chemika :).
pozdr
Monti

Ja mam taką metodę,że:
1.maluję pędzlem zamoczonym w kwasie element zardzewiały,pojawia się reakcja.
2.kilkanascie czy kilka minut później spłukuję obficie wodą.
3.I 90-100% rdzy znika :),zależy od jej ilości.
Farby nie rusza.Pierwszy raz wypróbowałem tą metodę na mocowaniu fotela do samochodu.100% zadowolenia.Później bagnet i też Ok.
Jeszcze metalu mi nie nadżarło ani razu.
pozdr
Monti

Być może to co ja widzialem było moczone w czymś innym, powiedziano mi że to był jakiś kwas fosforowy. Fakt że rdza zeszła do końca, ale zeszło też troche materialu na znalezisku. Zalatwie sobie ten co opisujesz i wyprubuje.
pozdr

Może był baaaardzo stężony?
Dowiem się jaki dokładnie jest ten co używam i dam znac.
A serwatke też musze spróbować :)
pozdr

Simon - dzieki - zaje.....ty sposób. Mauzerek ze zmiękczoną jak kaszka rdzą jest super. Ptyanie czy po wyczyszczeniu w serwatce i polerowaniu szczotką jest sens topic go w serwatce jeszcze raz by zlikwidować mniejsze ogniska rdzy?

• 4 weeks later...
Witam! Mam pytanie- czy odpowiednią serwatkę można dostać w zwykłych sklepach spożywczych, czy tylko w mleczarni? Druga sprawa, czy po powiedzmy tygodniowym moczeniu zardzewiałego zamka mauserowskiego w serwatce dałoby się go już rozkręcić?? Słyszałem, że długotrwałe moczenie w ropie lub nafcie (3miesiące lub dłużej :-( )jest najlepsze. Ja próbuję obecnie moczyć złom w napoju Cola" z marketu za ok. 79gr za 1,5 l, bo zawiera kwas cytrynowy i fosforowy, zastanawiam się tylko jak długo, żeby próbować odkręcic komorę od lufy. Bardzo chętnie wypróbuję sam serwatkę, jak tylko ją dostanę. Pozdrawiam Michał-

No no - kto by pomyslal, ta serwatka to kosmos! mauzerek po 9 dniach plukania i czyszczeniu co 2 dni szczoteczka miedziana wyglada jak noweczka - rdza znika jak za dotknieciem rozdzki. W ciagu 9 dni 2 razy zmienilem serwatke bo sie czarna robila. Simon dzieki za pomysl.

PZDRW

BenekSS

• 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie