Gość Napisano 25 Wrzesień 2002 Napisano 25 Wrzesień 2002 Jadąc pociągiem na trasie Sosnowiec-Katowice zauważyłem na bocznicy,na wagonie służby technicznej kolei,działo samobieżne(?) przypominające drugowojenne SU-ileśtam.Pomalowane jest na jasny niebieski,zewnętrznie zdaje się być kompletne i na chodzie.Oczywiście działo zdemontowano,w jego miejsce wstawiono urządzenia techniczne .Wóz przypomina spychacz i wg. kolegi służy do usuwania rozbitych wagonów z torowisk.Podobny spychacz",na bazie IS,stoi koło Białegostoku.Czytelnicy Forum z pewnością wiedzą więcej na temat.
Gość Napisano 25 Wrzesień 2002 Napisano 25 Wrzesień 2002 Rozmawiałem z kolejarzem na ten temat - sa to pociągi ratownicze, które używane są w czasie klęsk żywiołowych. Jęsli się nie mylę - widziałeś obok tejże machiny także kilka lub kilkanaście niebieskich wagonów. Mniemam że każda DOKP ma taki pociąg. Ja taki widziałem w Rzeszowie (doskonale widoczny z Dworca - sti na bocznicy) i faktycznie na platformie stoi ewakuacyjny T-34 lub tez SU. pozdrawiam
Gość Napisano 25 Wrzesień 2002 Napisano 25 Wrzesień 2002 Dokładnie tak To Pociagi Ratownicze jest ich chyba tylko kilka w polsce jeden stoi lub do niedawna stał w Łodzi Widzewie
Gość Napisano 25 Wrzesień 2002 Napisano 25 Wrzesień 2002 Hello! Zainteresowanym historią pociągów pancernych polecam wizytę w Poznaniu gdzie na bocznicy kolejowej stoi wagon muzealny ratowniczy i część z pociągu pancernego z 1 wojny. W wagonie jest ekepozycja dotycząca ratownictwa kolejowego na przełomie ostatnich 100 lat. Muzeum można oglądać po uprzednim umówieniu się pod nr. 8 63 57 51. Mini muzeum jest przy (o dziwo) ul. Kolejowej 22. Polecam sprawę waszej uwadze.
Gość Napisano 26 Wrzesień 2002 Napisano 26 Wrzesień 2002 Co do tego pojazdu to na stacji Łódź Kaliska stoi na bocznicy (między dworcem a mostem nad ul. Konstantynowską) taki pociag zabezpieczenia technicznego.. Na jednej z platform znajduje sie podwozie od T-44/85 lub T-54 tak mniemam bo na T-34/85 mi nie wyglada.. Raz widziałem to w akcji jak odciągał z nasypu zniszczona platformę na kontenery. Uwaga! S.O.K na Kaliskim jest dość nieprzyjemny wiec idzcie tam legalnie :) HEJ
Gość Napisano 23 Październik 2002 Napisano 23 Październik 2002 Jeszcze kilka lat temu do tego celu wykorzystywane były SU 85 lub SU 100.Celowo mówię, że SU, bo nie były to podwozia T34/85 tylko SU po usunięciu armaty. Taki cywilny SU" można było spotkać kilka lat temu na stacji Zduńska Wola Karsznice.
Gość Napisano 23 Październik 2002 Napisano 23 Październik 2002 Wehikuł nazywa się WT-34 (oznaczenie mieżdunarodne VT-34" i stoi sobie także na stacji Kraków Płaszów.TB
Gość Napisano 23 Październik 2002 Napisano 23 Październik 2002 Aha - i nie ma nic wspólnego z SU" - to po prostu bezwieżowy T-34 z dodatkową nadbudówką kadłuba ...TB
Gość Napisano 23 Październik 2002 Napisano 23 Październik 2002 Na Wschodnim w Warszawie też takie coś stoi. Pewno mają to wszędzie na ważniejszych węzłach kolejowych :-)PozdrawiamŁoŚ
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.