Skocz do zawartości

Polskie Koleje Pancerne?

Gość kugele

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jadąc pociągiem na trasie Sosnowiec-Katowice zauważyłem na bocznicy,na wagonie służby technicznej kolei,działo samobieżne(?) przypominające drugowojenne SU-ileśtam.Pomalowane jest na jasny niebieski,zewnętrznie zdaje się być kompletne i na chodzie.Oczywiście działo zdemontowano,w jego miejsce wstawiono urządzenia techniczne .Wóz przypomina spychacz i wg. kolegi służy do usuwania rozbitych wagonów z torowisk.Podobny spychacz",na bazie IS,stoi koło Białegostoku.Czytelnicy Forum z pewnością wiedzą więcej na temat.
Napisano
Rozmawiałem z kolejarzem na ten temat - sa to pociągi ratownicze, które używane są w czasie klęsk żywiołowych. Jęsli się nie mylę - widziałeś obok tejże machiny także kilka lub kilkanaście niebieskich wagonów. Mniemam że każda DOKP ma taki pociąg. Ja taki widziałem w Rzeszowie (doskonale widoczny z Dworca - sti na bocznicy) i faktycznie na platformie stoi ewakuacyjny T-34 lub tez SU.
pozdrawiam
Napisano
Dokładnie tak To Pociagi Ratownicze jest ich chyba tylko kilka w polsce jeden stoi lub do niedawna stał w Łodzi Widzewie
Napisano
Hello! Zainteresowanym historią pociągów pancernych polecam wizytę w Poznaniu gdzie na bocznicy kolejowej stoi wagon muzealny ratowniczy i część z pociągu pancernego z 1 wojny. W wagonie jest ekepozycja dotycząca ratownictwa kolejowego na przełomie ostatnich 100 lat. Muzeum można oglądać po uprzednim umówieniu się pod nr. 8 63 57 51. Mini muzeum jest przy (o dziwo) ul. Kolejowej 22. Polecam sprawę waszej uwadze.
Napisano
Co do tego pojazdu to na stacji Łódź Kaliska stoi na bocznicy (między dworcem a mostem nad ul. Konstantynowską) taki pociag zabezpieczenia technicznego.. Na jednej z platform znajduje sie podwozie od T-44/85 lub T-54 tak mniemam bo na T-34/85 mi nie wyglada.. Raz widziałem to w akcji jak odciągał z nasypu zniszczona platformę na kontenery. Uwaga! S.O.K na Kaliskim jest dość nieprzyjemny wiec idzcie tam legalnie :) HEJ
  • 4 weeks later...
Napisano
Jeszcze kilka lat temu do tego celu wykorzystywane były SU 85 lub SU 100.Celowo mówię, że SU, bo nie były to podwozia T34/85 tylko SU po usunięciu armaty. Taki cywilny SU" można było spotkać kilka lat temu na stacji Zduńska Wola Karsznice.
Napisano
Wehikuł nazywa się WT-34 (oznaczenie mieżdunarodne VT-34" i stoi sobie także na stacji Kraków Płaszów.

TB
Napisano
Aha - i nie ma nic wspólnego z SU" - to po prostu bezwieżowy T-34 z dodatkową nadbudówką kadłuba ...

TB
Napisano
Na Wschodnim w Warszawie też takie coś stoi. Pewno mają to wszędzie na ważniejszych węzłach kolejowych :-)

Pozdrawiam

ŁoŚ

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie