ALL Napisano 30 Czerwiec 2004 Autor Napisano 30 Czerwiec 2004 Witam konstruktorów amatorów.Przepraszam wszyskich tych, którym nie odpowiadałem na to pytanie. Nie jestem w stanie odpowiedzieć na taką dużą ilość E-mail,każdemu z osobna.Ale do rzeczy.Już po zmontowaniu i uruchomieniu wykrywacza,ustalamy trybpracy wszystkie metale".Zbliżając do sondy przedmiot żelazny, wykrywacz powinien to zasygnalizować. Jeśli jednakdźwięk będzie się wyciszał to należy zamienić miejscami na płytce drukowanej, przewody przychodzące z części odbiorczej sondy.Następnie ustawiamy potencjometr Balansu Gruntu na poz. środkowej.Jako gruntu [w warunkach domowych] użyjemy zwykłej czerwonej cegły.Zbliżając do sondy cegłę obserwujemy reakcję wykrywacza.Pokręcając potencjometrem Bal.Grunt i resetując jego każdą zmianę pozycji,należy znaleźć taki punkt położenia potencjometru w którym wykrywacz nie będzie reagował na zbliżanie do sondy cegły.Sposób ten polecam dla tych konstruktorów którzy nie mają możliwości dostępu do oscyloskopu, na którym to można Balans Gruntu ustawić bez problemu figurami LISSAJOUS".POZDRAWIAM ALL.PS.W następnym post opisze sposób i kolejność uruchamiania wykrywacza dynamicznego.
Gość Napisano 30 Czerwiec 2004 Napisano 30 Czerwiec 2004 Witam! ALL gdybys mogl napisac o ustawieniu synchronizacji kanalow, moze moglbys umiescic jakies przebiegi(w jpg)...(to te ustawienia na pot. montazowych)Pozdrawiam.Krzysiek
lis Napisano 1 Lipiec 2004 Napisano 1 Lipiec 2004 All-czy mógłbyś uchylić też rąbka ...wiedzy tajemnej i opisać jak zrobić tryb dynamiczny w 555 i dlaczego nie działa on na dyskryminacji(Bartek 2-3 to rozumiem ulepszone 555)i drugie pytanie-dlaczego masz osobną czułość na 2 tryby pracy i ewentualnie jak zrobić osobną czułośc na dyskryminacji?może wkraczam w temat tabu-Bartek, ale podziwiam dzielenie się wiedzą w poprzednich postachpozdrawiam
ALL Napisano 2 Lipiec 2004 Autor Napisano 2 Lipiec 2004 Witam.W wykrywaczu Fisher 555 nie da się tak rozbudować układuelektroniki, aby pracował on jako wykrywacz dynamiczny wfunkcji dyskryminacja.Jest to wykrywacz jedno kanałowy ijego zasada działania całkowicie odbiega od rozwiązań wwykrywaczu dynamicznym.Ale o tym napisze osobno.Nigdy nie robiłem tajemnicy z moich doświadczeń z wykrywaczami[P.Lis]Bartek 2 miał bardzo mało rozwiązań wspólnych z Fisherem 555, a Bartek 3 to już tylko przesównik fazowy,detektor fazy.W Bartku zastosowałem dwie regulacje czułości dla wygody,ogólnie całość sprowadziłem do tego aby manipulacja w czsie pracy mogła być wykonywana jedną ręką.Najczęściej w drugiej trzymamy saperkę.Drugim rozwiązaniem jest sonda tej najwięcej poświęciłem czasu w swojej konstrukcji.Mimo obliczeń i wyliczeń, nie miała ona szans na duże zasięgi przy małych wymiarach,ale znalazłem jej słaby punkt i się to jednak udało.W układzie z dopalaczem zasięgi są takie a nie inne.W samym dopalaczu też wprowadziłem kilka zmian.Fisher 555 to dobra konstrukcja,a ile wersji tej wykrywki tyle w niej zmian,co cieszy mnie jako konstruktora.Zgodniez zasadą Polak potrafi.Do postu dołączam zdjęcie elektroniki już po zmianach.POZDRAWIAM ALL
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.