Skocz do zawartości

wczesne średniowiecze

Gość milczek_78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam wszystkich poszukiwaczy. chciałbym zapoczatkowac temat troszkie odleglejszy od czasów wieksdzosci znalezisk . duza wiekszosc z poszukiwaczy zajmuje sie tematem znalezisk okresu XIX- XX wieku. Ja za to chciałbym zapoczatkowac rejestrowanie i publikowanie znalezisk dużo atarszysz ale jakze waznych historycznie. duza czesc poszukiwaczy omija tereny które pod wzgledem historii wczesno sredniowiecznej sa niesamowicie wazne i poprzez wlasnie amatorskie eksploracje moga przyniesc wiele dobrego. wiem ze w polsce jest duza ilosc poszukiwaczy którzy zajmuja sie powyższym tematem poszukiwan . chcialbym zeby wyszli z ukrycia i podzielili sie z nami efektami eksploracji. osobiscie bardzo interesuje sie historią osadnictwa wczesno sredniowiecznego na terenach obecnego województwa kujawsko-pomorskiego. jesli ktos chce wymienic sie informacjami na ten temat -czekam. pozdrawiam ,nerka- marcin grudziadz
Napisano
Do standartowych znalezisk z okresu X-XIIw pochodzą denary krzyżowe liczące tysiące odmian,to tyle co do monet.Wcześniejsze znaleziska tycza się już czasów o wiele dawniejszych.Głównie to naczynia gliniane imponujące swoja formą i sposobem dekoracji.Nietrafiają się czesto,trza mieć konkretne namiary.Z tego co czytałem i słyszałem w okolicach Grudziadza odkryto szereg kopców grobowych oraz szereg znalezisk z czasów wczesnego Rzymu oraz z czasów brązu.Trafiały sie głównie elementy starego uzbrojenia,groty strzał itp.Z tego co słyszałem to część osiedla Rządz leży na dawnym miejscu pochówku wczesnosredniowiecznych mieszkanców tych okolic.
Wiecej informacji zasiegnij u Jesusa anala"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie