ZnaChoR Napisano 27 Czerwiec 2004 Autor Napisano 27 Czerwiec 2004 mam mape z topmapu 1:25000i chce ją wydrukować, ale żeby to zrobić musze chyba podzielić ją na strony.ale jak, jakim sposobem??jak wy to robiliście??za odpowiedzi z góry dzięki!pzdr.ZnaChoR
Monti Napisano 27 Czerwiec 2004 Napisano 27 Czerwiec 2004 Najlepiej byłoby wrzucić na ploter.Jak jest jakiś w twoim zasięgu to tylko dowiedz sie w jakim formacie trzeba im dostarczyć.U mnie mają po jakieś 10-12 zł za A1.pozdrawiamMonti
babunia Napisano 27 Czerwiec 2004 Napisano 27 Czerwiec 2004 w opcjach drukarki (ja mam hp 7150)wejdź w features", zaznacz poster printing" i podziel na np. 4x4 (16 kartek), a drukarka sama podzieli mapę na 16 kartek. W przypadku, gdy jeszcze nie chce wejść kliknij dopasuj do rozmiaru papieru i trochę mapę zmniejszy ale wydrukuje.pozdro - babunia
fjk Napisano 27 Czerwiec 2004 Napisano 27 Czerwiec 2004 Kombinowalem z roznymi opcjami, probowalem takiego dzielenia w roznych programach od acdsee do korela, probowalem sam rozcinac wszystko nie wychodzilo.W koncu wziolem wydruk w windowsowym paincie i okazalo sie ze jest najlepiej jak tylko mozna bylo zrobic, pieknie podzielil, nic nie zmienialem tylko otworzylem plik i zrobilem drukuj, pociolem na kawalki gilotyna i takiej ladniej mapy to jescze nie widzialem.A o to co na ten temat dostalem od fachowca :) mam nadziej ze moge zacytowac:Jesli dostaje plik mapy posklejanej w jeden kawalek (po diabla ta robota:pliki sa ogromne, wymagaja bardzo wiele miejsca wirtualnego, praca jestpowolna a miejsce "szycia i tak jest troche widoczne) - to wycinam z niejpo cwiartce (z zakladka) i obrabiam w CoreluPhotopaint7. Po pierwsze:jesli tlo jest niezadawalajace, daje Image-Adjust-Auto Equalize, po drugie: zmniejszamrozmiary w mm (Corel daje taka wydodna mozliwosc kontroli) do np. 190x270 mm (jeslimapa jest zbyt wielka) lub daję owe 125% (jesli jest w wielkosci 100%) ikontroluje czy aktualne rozmiary obrazu zmieszcza mi sie na A4 (niewiecej niz 205 x 290 mm). Kontrola na biezaco w okienku Image-Resample. Pokontroli i ocenie daje 300 dpi poziomo i 300 dpi pionowo.No, przyklad: ostatnio tak drukowalem Pulawy. Rozmiar (rozmiarwycietej cwiartki, a nie calego arkusza) byl ok. 1200 mmx795 mm (!!!) i wokienku "Resolution było 72 dpi x 72 dpi (diabli wiedza skad!).Musialem zmniejszyc obraz ("Image Size) do 23% (wtedy było to 276 x 210mm) i recznie wbic Resolution 300 dpi pionowo i 300 dpipoziomo. Koniecznie, bo wydruk przy 72 dpi daje platanine zygzakow. A owe23% warto zapamietac i zapisac aby inne kolejne wyciete fragmenty mialy tesama skale i dalo sie je potem zlozyc do siebieJesli ustawisz recznie przed wydrukiem owe 300 dpi, to nie bedziezygzakow i spadku jalosci.W CoreluPhotoPaint7 jest to jedna z danych-parametrow po kliknieciu: Image-Resample. Mozna zmieniac zarowno wielkosc-rozmiar (Image Size) zarowno wcalach (lub opcjonalnie w mm), jak i procentach, a rowniez zdolnoscrozdzielcza (Resolution) pionowa i pozioma. Optimum u mnie to owe 300 x300 dpi.Przed wydrukiem jeszcze obowiazkowo ustawic ostrosc konturow:Effects-Sharpen-Sharpen- EdgeLevel 20-30%. powodzenia: na mojej zwyklej atramentowce H&P Laserjet 880C wydruki sazaskakujaco dobre."Jednak sproboj najpierw PAINTEM :P
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.