Gość Napisano 20 Wrzesień 2002 Napisano 20 Wrzesień 2002 Mam następujące pytanie. Przewijała się teza, iż mauzer 11mm wz 1871/84 był używany przez Volksturm w czasie WW2. Teoretycznie jest o możliwe w końcu w latach 70-tych używano w Wietnamie Mosinów, w 80-tych w Afganistanie LeeEnefieldów, zaś w 90-tych mauzerów w Jugosławii. Jednak do wymienionych typów broni cały czas produkowano amunicję (do karabinów maszynowych). Karabin mauzer 11mm zaś ma amunicję na proch czarny, który jest mało trwały i oryginalna produkcja z przełomu 19/20 wieku nie nadawała by się do użytku. Czyżby ponownie uruchomiono jej produkcję/elaborację? Czy ktoś ma potwierdzenia (znaleziska, fotki) iż broń ta była w użyciu w czasie ww2? Podobno została znaleziona ładownica ww2 z amunicją 11mm, oraz podobno załoga Torunia miała tę broń.
Frozzer Napisano 20 Wrzesień 2002 Napisano 20 Wrzesień 2002 ja jeszcze dodam, moze troche nie na temat, ze widzialem zdjecia z awganskiego skladu broni i staly tam mp40 oparte o skrzynie, obok kalachy itp. ale mp40? :)
sloma Napisano 20 Wrzesień 2002 Napisano 20 Wrzesień 2002 Czołemw Twierdzy Toruń jak najbardziej u żywano Mauserów 11mm.Szczególnie w walkach w styczniu 1945 o północne dzielnice miasta.A tam działał głównie Volkssturm.Do tego nagminnie pykali się z Carcańców (chyba w północnych dzielnicach częściej niż z Mauserów).Nie wspomnę o MASach i Lebelach oraz Colt 0,45cala.Ale amunicja do Mauserów była oryginalna XIXwiek więc nie przesądzał bym czy nie była taka sprawna w 1945roku.Mausery 11mm zdarzały się także na zrzutach koło Strzelec Opolskich i koło Gdańska.Więc tam też były w użyciu.Wtedy liczyła się każda ilość broni.Także muzealnej.Samznalazłem na polu walki pod Toruniem kbks Mausera.Zdarza się... Pozdrawiam Słoma
Gość Napisano 21 Wrzesień 2002 Napisano 21 Wrzesień 2002 Czy pod Toruniem to łuski 11 mm nie były z dawnego poligonu? W końcu dookoła miasta są poligony na jednym z nich były pomieszane łuski ww1, ww2 oraz 19 wiek i pociski systemu Dreyse - stąd i te 11-ki mogły być wystrzelone przed 1945? Podobnie z mauzerami na zrzutowiskach - wrzucali tam wszystko co miało lufę. Czyli i te mauzery nie musiały być wydane wojsku.
sloma Napisano 21 Wrzesień 2002 Napisano 21 Wrzesień 2002 To fakt,że na poligonie jest tego całkiem sporo i że pochodzi to z ćwiczeń strzeleckich.Ale osiedle Wrzosy I, II czy Koniuchy jak najbardziej nie należały do terenów szkolnych lub ćwiczebnych żadnej z jednostek niemieckich na terenie Torunia.Podobnie sprawa się ma z działaniami wojskowymi podczas I wojny-po prostu ich tu nie było.Do ewentualnych poszukiwań polecam okolicę pruskiego Fortu III Scharnhorst bo chyba w tym rejonie wyszło najwięcej 11-stek.Roczniki od 1874 do 1886 chyba.Niewielkie różnice w kształcie łusek(Chodzi o widoczny pasek w 1/4 wysokości).Sądząc po tym co wychodziło razem z nimi z ziemi-bankowo II wojna.Coś mi się jeszcze obiło o Mauserach 11mm (nie amunicji) wyciągniętych na jakiejś strzelnicy,przy kulochwycie.Nie wiem czy nie chodzi o Kluczbork przypadkiem ale na pewno coś na południu.PozdrawiamSłoma
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.