Skocz do zawartości

Mauzer 11mm w czasie ww2.

Gość mietek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam następujące pytanie. Przewijała się teza, iż mauzer 11mm wz 1871/84 był używany przez Volksturm w czasie WW2. Teoretycznie jest o możliwe w końcu w latach 70-tych używano w Wietnamie Mosinów, w 80-tych w Afganistanie LeeEnefieldów, zaś w 90-tych mauzerów w Jugosławii. Jednak do wymienionych typów broni cały czas produkowano amunicję (do karabinów maszynowych). Karabin mauzer 11mm zaś ma amunicję na proch czarny, który jest mało trwały i oryginalna produkcja z przełomu 19/20 wieku nie nadawała by się do użytku. Czyżby ponownie uruchomiono jej produkcję/elaborację? Czy ktoś ma potwierdzenia (znaleziska, fotki) iż broń ta była w użyciu w czasie ww2? Podobno została znaleziona ładownica ww2 z amunicją 11mm, oraz podobno załoga Torunia miała tę broń.
Napisano
ja jeszcze dodam, moze troche nie na temat, ze widzialem zdjecia z awganskiego skladu broni i staly tam mp40 oparte o skrzynie, obok kalachy itp. ale mp40? :)
Napisano
Czołem
w Twierdzy Toruń jak najbardziej u żywano Mauserów 11mm.Szczególnie w walkach w styczniu 1945 o północne dzielnice miasta.A tam działał głównie Volkssturm.Do tego nagminnie pykali się z Carcańców (chyba w północnych dzielnicach częściej niż z Mauserów).Nie wspomnę o MASach i Lebelach oraz Colt 0,45cala.Ale amunicja do Mauserów była oryginalna XIXwiek więc nie przesądzał bym czy nie była taka sprawna w 1945roku.Mausery 11mm zdarzały się także na zrzutach koło Strzelec Opolskich i koło Gdańska.Więc tam też były w użyciu.Wtedy liczyła się każda ilość broni.Także muzealnej.Samznalazłem na polu walki pod Toruniem kbks Mausera.Zdarza się...
Pozdrawiam Słoma
Napisano
Czy pod Toruniem to łuski 11 mm nie były z dawnego poligonu? W końcu dookoła miasta są poligony na jednym z nich były pomieszane łuski ww1, ww2 oraz 19 wiek i pociski systemu Dreyse - stąd i te 11-ki mogły być wystrzelone przed 1945? Podobnie z mauzerami na zrzutowiskach - wrzucali tam wszystko co miało lufę. Czyli i te mauzery nie musiały być wydane wojsku.
Napisano

To fakt,że na poligonie jest tego całkiem sporo i że pochodzi to z ćwiczeń strzeleckich.Ale osiedle Wrzosy I, II czy Koniuchy jak najbardziej nie należały do terenów szkolnych lub ćwiczebnych żadnej z jednostek niemieckich na terenie Torunia.Podobnie sprawa się ma z działaniami wojskowymi podczas I wojny-po prostu ich tu nie było.Do ewentualnych poszukiwań polecam okolicę pruskiego Fortu III Scharnhorst bo chyba w tym rejonie wyszło najwięcej 11-stek.Roczniki od 1874 do 1886 chyba.Niewielkie różnice w kształcie łusek(Chodzi o widoczny pasek w 1/4 wysokości).Sądząc po tym co wychodziło razem z nimi z ziemi-bankowo II wojna.Coś mi się jeszcze obiło o Mauserach 11mm (nie amunicji) wyciągniętych na jakiejś strzelnicy,przy kulochwycie.Nie wiem czy nie chodzi o Kluczbork przypadkiem ale na pewno coś na południu.
Pozdrawiam
Słoma

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie