Frozzer Napisano 17 Wrzesień 2002 Autor Napisano 17 Wrzesień 2002 witampragnę skorzystac z okazji i podeslac pare zdjec do identyfikacjina poczatek, cos, co zdaje sie byc denkiem od np.sakwy na lornetke, z tekturowymi sciankami, od dolu zagiete krawedzie do trzymania scianek. znalezione na pozycjach radzieckich, w ilosci ponad 20szt. porozrzucane po calym lesie. a wiec pokrowiec na lornetke toto nie byl, pytanie tylko co? przedmiot drugikolko znalezione na pozycjach niemieckiej artylerii, nieopodal byl bagnet, co to moze byc? jakies odznaczenie? insygnia z czapki? z tylu widoczny wygiety drucik, niestety zdjecia nieostreprzedmiot trzecimagazynek, tylko od czego, najwidoczniej wybuchl przy pozarze lasu, bo jest wygiety, a wszystkie luski w nim byly powyginane i z wypalonymi splonkami, ktos wie od jakiej to broni, niestety nie mam skanow lusek. (magazynek znaleziony w tej samej okolicy co tajemnicze denko od czegos", mozliwe ze byl na wyposarzeniu volksturmu)przedmiot czwarty, piaty i szostysa to skrzynie niemieckie, wyciagniete z szopy od wiesniaka z okolic gorowa ilaweckiego, bylo znacznie wiecej, ale reszte pochodzenia skrzyn znam, no nie wszystkich ;) ale za duzo tego aby tu to dawacta najwieksza skrzynia sluzy mi jako przechowalnia rupieci, ale ma ona filcowe wkladki, i przegrodki stalowe, widoczne na zdjeciu (na optyke?)przedmiot siodmydomyslam sie ze jest to zapalnik, znaleziony w bunkrze, bylo tego tam mnostwo, ale ten jedyny byl aluminiowy, reszta byla stalowa, troche innych ksztaltow. ktos wie od czego?
sloma Napisano 17 Wrzesień 2002 Napisano 17 Wrzesień 2002 Przedmiot ostatni to wkładka kumulacyjna od panzerfausta 30k.Ostatni kufer to kufer na rzeczy osobiste niemieckiego oficeraPozdroSłoma
Frozzer Napisano 17 Wrzesień 2002 Autor Napisano 17 Wrzesień 2002 tylko dziwne sa te przegrodki w tym kufrze
Frozzer Napisano 17 Wrzesień 2002 Autor Napisano 17 Wrzesień 2002 ktos mi mowil, ze ta zielona skrzynka (ta pierwsza) to na celowik od mg, prawda?
vonadamski Napisano 18 Wrzesień 2002 Napisano 18 Wrzesień 2002 Witam!!!Ta pierwsza skrzyneczka (najmniejsza) moze byc na celownik do MG lub mozdzierza. Zastanawia mnie jednak sposob zapiecia gdyz w tych co ja widzialem zapiecie jest takie jak przy puszkach na maske.Z powazaniem vonadamski
Frozzer Napisano 18 Wrzesień 2002 Autor Napisano 18 Wrzesień 2002 racja, posiadam jedna taka, jest mniejsza, kwadratowa, jakie 10/10cm i posiada takie zapiecie jak na puszke od maski., lecz ta jest 2 razy wyzsza od tej na celownik
Gość Napisano 18 Wrzesień 2002 Napisano 18 Wrzesień 2002 przedmiot nr.2 wydaje mi sie ze to jest kolko do zakrecenia na roznego typu odnakach i odznaczeniach wkrecanych (typu harcerskiego Krzyza)eeh znowu sie nie zalogowalem
Frozzer Napisano 18 Wrzesień 2002 Autor Napisano 18 Wrzesień 2002 to kolko ma srednice 5cm i nie ma gwintu, jest wykonane z blachy
Gość Napisano 12 Grudzień 2002 Napisano 12 Grudzień 2002 Przedmiot trzeci-magazynek pochodzi najpewniej od Lewisa.
sten Napisano 12 Grudzień 2002 Napisano 12 Grudzień 2002 A jakiego kalibru byly te luski w magazynku? to by ulatwilo sprawe Pozdr.sten
Frozzer Napisano 12 Grudzień 2002 Autor Napisano 12 Grudzień 2002 ale posta wygrzebaliscie :)niestety kalibru nie podam, bo magazynek najprawdopodobniej sie palil a wszystkie luski byly rozerwane u gory i ze spalonymi splonkamioznaczenie na spodzie luski takie jak na skanie ktory tu zamieszczam
sten Napisano 13 Grudzień 2002 Napisano 13 Grudzień 2002 Jest to luska Francuska 7,5x54 mas zastapila w 30 latach 8 mm Lebel.Nabuj ten jst produkowany do dzis w krajach Arabskich (byle kolonie Fr.)Wynika z tego ze ten magazynek jest od Mitrailleuse de 7,5mm mle 1931 Mg czolgowy zasilany z bebna umocowanego po lewej stronie karabinu (naboj 7,5x54 mas), Niemiecka nazwa 7,5 KpfwMg 311(f).Byl on w duzych iloscia uzywany jako FlaMg we Francji,mam fote na ktorej 2 ochotnikow Francuskich(WH) strzela z tego Mg,jest on wyposazony w dwojnug.Bron ta zostala rowniez wydana oddzialom Volkssturmu.Pozdr.sten
Gość Napisano 14 Grudzień 2002 Napisano 14 Grudzień 2002 Co do skrzynek to mam ich całe mnóstwo (z niemieckimi napisami). Ostały się w domu, w którym teraz mieszkam. U mnie na wiosce pod Legnicą była fabryka silników lotniczych (lub osprzętu do silników). Skrzynki są właśnie z tej fabryki. Od małych do dużych (ok. 0,5 x 0,5 x 1,0 m. do 1 x 1 x 2 m.).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.