Skocz do zawartości

Parę zdjęć do identyfikacji

Frozzer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam
pragnę skorzystac z okazji i podeslac pare zdjec do identyfikacji

na poczatek, cos, co zdaje sie byc denkiem od np.sakwy na lornetke, z tekturowymi sciankami, od dolu zagiete krawedzie do
trzymania scianek. znalezione na pozycjach radzieckich, w ilosci ponad 20szt. porozrzucane po calym lesie. a wiec pokrowiec
na lornetke toto nie byl, pytanie tylko co?

przedmiot drugi

kolko znalezione na pozycjach niemieckiej artylerii, nieopodal byl bagnet, co to moze byc? jakies odznaczenie? insygnia z
czapki? z tylu widoczny wygiety drucik, niestety zdjecia nieostre

przedmiot trzeci

magazynek, tylko od czego, najwidoczniej wybuchl przy pozarze lasu, bo jest wygiety, a wszystkie luski w nim byly
powyginane i z wypalonymi splonkami, ktos wie od jakiej to broni, niestety nie mam skanow lusek. (magazynek znaleziony w
tej samej okolicy co tajemnicze denko od czegos", mozliwe ze byl na wyposarzeniu volksturmu)

przedmiot czwarty, piaty i szosty

sa to skrzynie niemieckie, wyciagniete z szopy od wiesniaka z okolic gorowa ilaweckiego, bylo znacznie wiecej, ale reszte
pochodzenia skrzyn znam, no nie wszystkich ;) ale za duzo tego aby tu to dawac

ta najwieksza skrzynia sluzy mi jako przechowalnia rupieci, ale ma ona filcowe wkladki, i przegrodki stalowe, widoczne na
zdjeciu (na optyke?)

przedmiot siodmy

domyslam sie ze jest to zapalnik, znaleziony w bunkrze, bylo tego tam mnostwo, ale ten jedyny byl aluminiowy, reszta byla
stalowa, troche innych ksztaltow. ktos wie od czego?

Napisano
Przedmiot ostatni to wkładka kumulacyjna od panzerfausta 30k.
Ostatni kufer to kufer na rzeczy osobiste niemieckiego oficera
Pozdro
Słoma
Napisano
Witam!!!

Ta pierwsza skrzyneczka (najmniejsza) moze byc na celownik do MG lub mozdzierza. Zastanawia mnie jednak sposob zapiecia gdyz w tych co ja widzialem zapiecie jest takie jak przy puszkach na maske.

Z powazaniem vonadamski
Napisano
racja, posiadam jedna taka, jest mniejsza, kwadratowa, jakie 10/10cm i posiada takie zapiecie jak na puszke od maski., lecz ta jest 2 razy wyzsza od tej na celownik
Napisano
przedmiot nr.2 wydaje mi sie ze to jest kolko do zakrecenia na roznego typu odnakach i odznaczeniach wkrecanych (typu harcerskiego Krzyza)
eeh znowu sie nie zalogowalem
  • 2 months later...
Napisano
Przedmiot trzeci-magazynek pochodzi najpewniej od Lewisa.
Napisano

ale posta wygrzebaliscie :)
niestety kalibru nie podam, bo magazynek najprawdopodobniej sie palil a wszystkie luski byly rozerwane u gory i ze spalonymi splonkami

oznaczenie na spodzie luski takie jak na skanie ktory tu zamieszczam

Napisano
Jest to luska Francuska 7,5x54 mas zastapila w 30 latach 8 mm Lebel.Nabuj ten jst produkowany do dzis w krajach Arabskich (byle kolonie Fr.)

Wynika z tego ze ten magazynek jest od Mitrailleuse de 7,5mm mle 1931 Mg czolgowy zasilany z bebna umocowanego po lewej stronie karabinu (naboj 7,5x54 mas), Niemiecka nazwa 7,5 KpfwMg 311(f).

Byl on w duzych iloscia uzywany jako FlaMg we Francji,mam fote na ktorej 2 ochotnikow Francuskich(WH) strzela z tego Mg,jest on wyposazony w dwojnug.Bron ta zostala rowniez wydana oddzialom Volkssturmu.

Pozdr.
sten

Napisano
Co do skrzynek to mam ich całe mnóstwo (z niemieckimi napisami). Ostały się w domu, w którym teraz mieszkam. U mnie na wiosce pod Legnicą była fabryka silników lotniczych (lub osprzętu do silników). Skrzynki są właśnie z tej fabryki. Od małych do dużych (ok. 0,5 x 0,5 x 1,0 m. do 1 x 1 x 2 m.).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie