Skocz do zawartości

Rejon Grudziądza

nosfer3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Poszukuję informacji na temat działań wojennych i nietylko na terenie Grudziądza (brzeg Wisły przy osiedlu Rządz).Przez szereg lat wraz ze znajomymi intensywnie eksplorowalismy określony kawałek brzegu Wisły w okolicach w/w osiedla.Znajdowane przedmioty daja podstawy przypuszczać że dziłao sie tam coś przez dłuższy okres czasu.Mam tu na myśli lata 90 XIXw do lat 40 XXw(okres wojny).Dla przykładu podam: setki łusek,monety polskie i niemickie z lat 1890-1945,z okresu wojennego dominują niemickie fenigi,trafiły sie też pospolite niemickie odznaczenia,oraz broń(oczywiście już nie do użycia):)(Panzerfaust itp).
Słyszałem że w okolicach Grudziądza sporo było walk podczas II w światowej,jednakże różnorodnośc czasowa znajdowanych przedmiotów daje dużo do myślenia.
Być może ktoś zna odpowiedź na moje pytanie co działo sie przez cały poczatek XXw w oklicach brzegu Wisły na wyskości osiedla Rządz.
Napisano
zapraszam tu

http://odkrywca.pl/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&ktory=15887&id_forum=0&&sq=cytadela&wi=16085#16085

i jeszcze tu

http://odkrywca.pl/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&ktory=17357&id_forum=0&&sq=grudziądz&wi=18409#18409

i jeszcze poszukaj w searchu

sporo tego o grudziadzu bylo

zapraszam tez tu

http://www.poszukiwanieskarbow.com/marti/fsch.htm
Napisano
dzieki za infi ale linki które mi zapodałeś tycza sie rejonu Cytadeli.Ten teren doskonale znam,często tam bywam.Rejon o którym mowa w moim zapytaniu znajduje o wiele dalej na południe i na 100% nie ma nic wspólnego z Cytadelą.Poza tym jakie ma to powiązanie z monetami francuskimi z lat 1929 czy groszakami polskimi z lat 20 lub fenigami niemieckimi z lat 1905-1930?.Faktem jest że na terenie tym dominują znaleziska niemickich fantów,przeważnie 2 wojenne
Napisano
Najdziwniejszy w tym jest fakt,że wszystkie te fanty trafiły się metodą tradycyjną,w żadnym z tych przypadków nie używaliśmy wykrywacza czy czegoś podobnego.Nasze znaleziska opierały się na tym co naniosła Wisła lub co wymyła z brzegu:)
  • 4 weeks later...
Napisano
Polecam przejscie sie do bibloteki miejskiej w Grudziadzu :) jest wiele ciekawych książek i materiałów. jak wiadomo w szynychowie pod grudziadzem w 1945 r była przeprawa wojs radzieckich moze oni cos gubili:)
Napisano
Z Szynychem to prawda,choć na swoim terenie na żadne znaleziska po ruskie nie zostały znalezione.Sama niemszczyzna i troche polskich.Ostatnio ku zaskoczeniu trafiłem na amunicje z biciami 1895:),ostatnio dokonaliśmy kilku nurkowań w miejscach przypuszczalnych walk na Wiśle.W ciągu pól godziny 2 panzershreki niemickie starszego i nowszego typu.Nie dokończylismy prac,pogoda nas dorwała ale po opadach trafiło sie kilka ładnych monetek wymytych ze skarpy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie