vonadamski Napisano 15 Wrzesień 2002 Autor Napisano 15 Wrzesień 2002 Witam!!!Spytam tak..... Jak oczyscic wykopane monety:)Z powazaniem vonadamski
Gość Napisano 15 Wrzesień 2002 Napisano 15 Wrzesień 2002 Witam, wprawdzie nie jestem numizmatykiem ale jakos tak dziwnie się składa, że sporo monet znalazłem. Bardzo różnych i w bardzo różnym stanie. Próbowałem chyba wszystkich możliwych technik.Roztwory sodowe, kwasowe, solanki i różne inne sposoby.Według mnie jedynym dobrym sposobem jest czyszczenie mechaniczne.Oczywiście nie papierem ściernym lub czymś takim.Sam używam takiej małej wiertartki (coś w stylu DREMEL) z regulacją obrotów i kompletem końcówek. Jak się dobrze poszuka to można coś takiego kupić za 40-80 zł (oryginalny DREMEL to około 200-300zł).Wygląda jak wkrętarka elektryczna ale pozwala osiągnąć bardzo duże - regulowane obroty.Do tego wkręcam na początek końcówkę ze specjalnym metalowym, miękkim drutem.Delikanie zbiera najbardziej utlenione części i większe zabrudzenia.Jednocześnie nie rysuje powierzchni i nie niszczy drobnych elementów. Czasami zdarza się na powierzchni jakiś grzybek (tlenek innego metalowego elementu np. pojemnika lub wybrzuszony" tlenek warstwy wierzchniej samej monety). Takie grzybek" trzeba usunąć wkładką z kamieniem szlifierskim - najlepiej stożek przy użyciu lupy. Jak to się skończy to należy wypolerować powierznie.Należy stosować tylko uchwyty ze specjalnym twardym filcem.Żadnych papierów ściernych nawet najdrobnieszych czy innych elementów metalowych.Filc powoduje że wypukłe elementy bardziej odrózniają się od tła i nawet bardzo zniszczona moneta wygląda na nieźle zachowaną. Ostatnio czyściłem monetę: 1 kopiejkę, która była tak zniszczona, że wyglądała jak płaski krążek. Przez długi czas nie wiedziałem co to jest w ogóle za nominał. Po oczyszczeniu można było nawet odczytać rok wybicia i maleńkie (około 1.5 mm wysokości) litery napisane cyrylicą pod nominałem. Dodam, że te same sposoby nadają się dokonale do czyszczenia guzików szczególnie tych z inskrypcjami.
Robi Napisano 16 Wrzesień 2002 Napisano 16 Wrzesień 2002 Do R.L.Jeeezu! Ty jesteś katem dla tych monet! Mechanicznie to się nigdy nie czyści, co najwyżej jakąś bardzo miękką szczoteczką i tylko jakieś naloty zewnętrzne - brud. Wiertarką niszczysz patynę. Co do czyszczenia monet, to polecam np. stronę Jerzego Chałupskiego http://strony.wp.pl/wp/monety.polskie/ - tam są informacje jak czyścić monety.A tak na marginesie - ja czyszczę tylko zabrudzenia, a resztę zostawiam. Niektóre monety są tak delikatne, że mogą się rozsypać przy czyszczeniu, a na tym ni nie zalezy!Pozdrawiam
Gość Napisano 16 Wrzesień 2002 Napisano 16 Wrzesień 2002 Kolekcjonerzy monet mają specjalną nazwę na krążki poddane opisanej powyżej obróbce. Nazywa się to KLAMKA. Takie czyszczenie oprócz zanieczyszczeń i patyny zdejmuje z monety około 90% wartości!!!Żaden fachowiec czegoś takiego nie kupi (no chyba, że jest to jakiś wyjątkowy rarytas).Wystarczy mycie w ciepłej wodzie z dodatkiem PŁYNU do naczyń (nie proszku). Mozna użyć WŁOSIANEJ szczoteczki. Poważniejsze operacje pozostawcie fachowcom.
Gość Napisano 17 Wrzesień 2002 Napisano 17 Wrzesień 2002 Czy wiecie może coś o takich fachowcach z Warszawy. Mam kilka monet nie do rozpoznania więc może by mi jakoś pomogli
Gość Napisano 17 Wrzesień 2002 Napisano 17 Wrzesień 2002 Az mi sie niedobrze zrobilo, jak przeczytalem ten owatorski" sposob czyszczenia! To nie czyszczenie - to NISZCZENIE!
Gość Napisano 17 Wrzesień 2002 Napisano 17 Wrzesień 2002 W wawie widziałem sklep z napisem na szybie (skup monet, antyki) nie byłem w nim i nie wiem co tam jest. Sklep znajdzje sie dwa przystanki tramwajowe od placu bankowego w strone dworca kolejowego (północny?) po prwej stronie marszałkowskiej, może tam jakieś info o czyszczeniu monet mozna złąpać, albo jakiegoś specjaliste w tej materji, no i jakby co można upłynnić znalezisko lub kupić cos dla rozbudowania kolekcji :-)PozdrawiamWiedźmin
Gość Napisano 19 Wrzesień 2002 Napisano 19 Wrzesień 2002 mój sposób nie jest może szczególnie wyrafinowany ale pozwala oczyścić monetke bez niszczenia czy stosowania specjalnych odczynników - miedziakaki długo mocze w wodzie z mydłem po czym czyszczę przyciętą szczoteczką do zębów - tak że patyna nie niszczy się , monetki srebrne - woda z kwaskiem cytrynowym i osady powinny elegancko zejść bez czyszczenia
Gość Napisano 20 Wrzesień 2002 Napisano 20 Wrzesień 2002 Monety miedziane ze szkodliwym zielonym nmalotem warto podczyścić poprzez moczenie w 10% roztworze sodki.
Gość Napisano 20 Wrzesień 2002 Napisano 20 Wrzesień 2002 Wspomniany powyzej sklep na Andersa jest takze prowadzony przez czlowieka, ktory niszczy monety. Wszystkie sa wypolerowane do zywego metalu. A ceny z kosmosu!Zielona patynka nie jest zadnym szkodliwym nalotem! Nadaje jedynie uroku monetce.
Gość Napisano 20 Wrzesień 2002 Napisano 20 Wrzesień 2002 Monety srebrne-najlepiej pastą do zębów. Sposób bardzo stary i bardzo skutecny. Czyszczę w ten sposób również srebrne puderniczki i inne srebrne przedmioty.Monety miedziane- na początku trochę- pasty do zębów, żeby usunąć poszarzałe naloty, potem jak kolega wyżej woda z roztopionum mydłem i mała miekka szczoteczka szczoteczka.
Gość Napisano 20 Wrzesień 2002 Napisano 20 Wrzesień 2002 O Panie !!! Ale się nasłuchałem porad :)) Powiem krótko: żadnych wiertarek, żadnych szczotek, żadnych past do zębów !!! Np wyczyszczenie monety z patyny (np pastą do zębów) oznacza zawsze stratę wartości monety !!! Niestety po takich paścianych" zabiegach każdy fachowiec weźmie do ręki lupę i zobaczy rysy na monecie (lustro mennicze !!), i po dobrej cenie. W sprzedaży są dostępne profesjonalne płyny do czyszczenia i konserwowania monet produkcji niemieckiej. Inny rodzaj do srebrnych i inny do miedzianych. Niektóre z nich pokrywają monety patyną. Niestety i ta metoda nie jest idealna, choć w stosunku do różnych kwasków cytrynowych, sodek, Cifów, Kretów i innych najmniej szkodzi monetom. W wielu przypadkach trzeba pomocy specjalisty (skład stopu) . Np na srebrnych monetach wystepuje tzw. grynszpan (błędnie - gryszpan). Jego usuwanie jest bardzo trudne. Stąd każdą monetę traktuje się indywidualnie. Czasami lepiej jej wcale nie czyścić, a tylko zamoczyć we wodzie i osuszyć. Konserwacja numizmatów to temat rzeka. Powiem tak: każde czyszczenie monety nie poprawia jej stanu , a wręcz pograsza. Cały więc zabieg polega na poprawie jedynie powierzchownego wygladu numizmatu kosztem jak najmniejszych jego uszkodzeń .
mosin Napisano 22 Wrzesień 2002 Napisano 22 Wrzesień 2002 dobra, dobra, fachowcy sobie, a ja wiem, że jeśli chcecie odczyścić stare srebro, to musicie do ceramicznej miski wrzucić kawał folii aluminiowej, na to srebrny przedmiot pokryty AgS i zalać to wrzątkiem z jedną łyżeczką soli i sody oczyszczonej.będzie się pięknie błyszczeć, a nie straci na masie i się nie porysuje!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.