Skocz do zawartości

Jaka to taśma?

Gość mt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Taśma do broni maszynowej składająca się z ogniw w kształcie łódeczek /spotkałem się z takim określeniem/, ze żłobieniami pośrodku i wgłębieniem przy szyjce" /zwężona końcówka ogniwa/, prawdopodobnie koloru zielonego. Na jednym ogniwie oznaczenie: E - góra i dołem: CD.
Od jakiej broni pochodzi?
Napisano
Jaki kaliber, wymiary. Ogniwa z taśmy sypanej czy połączone? Obejmuje całkowicie łuskę, czy tylko w połowie? PS a jaka była ta 20-ka z poprzednich postów?
Napisano
Wymiary: dł. ok. 7,5 cm, szer. łoża: ok. 1,5 cm.
Łuska od mausera wchodzi z lekkim luzem. Ogniwka łączone na jakby pazur" z jednej strony a z drugiej wycięcie przypominające okienko. Połączone raczej luźno, tzn. łatwo je rozłączyć i połączyć. Zresztą później chyba prześlę zdjęcie.
Do mietka: o co chodzi konkretnie na temat łuski 20-tki?
Napisano
Czekam na fotkę. Wstępna diagnoza: taśma od niemieckiego km pokładowego MG131 13mm, mam taką wyłowioną dość dawno temu z roztrzaskanego myśliwca FW-190. Co do 20-ki. Pytałeś jakieś kilka tematów wcześniej. Wszyscy (łącznie ze mną) odpisywali że jest to rosyjski Szwak. Ale jak ma szyjkę i bez wystającej kryzy to na pewno nie. Więc co to jest?
Napisano
Na fotkę trzeba trochę poczekać, bo muszę czyścic każde ogniwo z osobna a jest ich kilkadziesiąt.
Jesli chodzi 20-tkę, to w/g melona" jest to właśnie szWak m36. Jeśli nie, to wtakim razie nie wiem co i też będą potrzebne fotki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie