Skocz do zawartości

krzyż

Gość KacperW.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kilka lat temu w Warszawie (okol. elektrociepłowni Siekierki) na polu znalazłem krzyż. Kształtem przypomina żelazny krzyż lecz jest 3-4 razy większy, cięższy i grubszy. Na przodzie widnieją:
u góry korona w środku litera W po lewej data 1818 po prawej 1870 u dołu 1914. Z tyłu po środku krzyża napis got mit uns.
CO TO MOŻE BYĆ? proszę o pomoc.
Napisano
Napewno nie. Jest za mały i znaleziony w miejscu gdzie nie ma cmentarzy. Słyszałem wersje, że może być od sztandaru.
Napisano
Prawdopodobnie jest rzeczywiście od sztandaru lub proporca. Kiedyś widziałem na archiwalnym filmie dekorowanie sztandaru bliżej nieznanej formacji. Najpierw kilku żołnierzy (w tym ranni) potem sztandar. Krzyż był podobny do typowego żelaznego ale z tego co pamiętam to był większy i zewnętrzne krawędzie było znacząco wklęsłe do wewnątrz.
Napisano
Witam!!!

Musialbys wyslac skana wtedy lepiej by bylo okreslic. Ale jedno pytanie czy jest on obustronny? Jesli od sztandaru to powinien byc obustronny i zazwyczaj obie strony takie same(choc nie zawsze)
Co zabawne to jesli to krzyz od sztandaru to na tym polu moze byc reszta!:):)

Z powazaniem vonadamski
Napisano
Krzyż jest obustronny (opis w pierwszym poście). Na tym polu znalazłem sporo kopiejek (głównie 2,5). Były tu też znaleziska świadczące o walkach powstańczych z 1944 roku (głównie odłamki). Słyszałem też wersję, że może wieńczył on jakąś bramę lub coś w tym stylu ale chyba jest trochę za mały.
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie