TEBE Napisano 6 Czerwiec 2004 Autor Napisano 6 Czerwiec 2004 Mam ogromną prośbe.Nie mogę znależć konkretnych informacji na temat walk w tym rejonie Gdańska w 1945 r.Bardzo proszę o jakieś żródła.Złazilismy z kumplem prawie cały teren,masa stanowisk:małe,duże,transzeje tyle że jest problem ze zlokalizowaniem miejsca przebicia przez Rosjan.Gdzieś była informacja o Tygrysie który kropnął 12 ruskich tanków,ale w okolicy samego młyna teren wygląda na zapasową linię a nawet tylko dołki typowo logistyczne.Znależliśmy naprawdę tylko trochę odłamków,wiem ze po wojnie i to jeszcze w latach 60-siątych w tym rejonie leżały sobie spokojnie różne ciekawe przedmioty.Sam młyn wyglada na nietkniety a okoliczne zabudowania raczej też.Droga w Dolinie Radości jest raczej wolna od więkrzych dziurek,chyba że zostały zaorane tuż nad sama droga,natomiast obie drogi biegnące z okolic Owczarni wygladają na pozbawione obronnych fortyfikacji ziemnych.Oczywiście można tam spotkać masę dziurek ale to raczej jakieś zaplecze.Natomiast z tego co wiem to w tym rejonie w 1945 roku Rosjanie zostali zatrzymani na 48 godzin i właśnie nie mam pojecia gdzie.Wszystko co mogłem znależć na ten temat jest bardzo lakoniczne i na dobra sprawę takie pierdu-pierdu.Dlatego jeżeli macie namiary na jakąś publikacje to jeszcze raz bardzo proszę o pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.