Skocz do zawartości

cegły w wojsku ??

Gość Wiedźmin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hej
Moje pytanie jest może trochę dziwne, ale i tak je zadam.
Czy wojsko używało w jakimś konkretnym celu cegieł? Pytam bo łażąc z wykrywaczem na mierzei natknołem się w jakichś takich dużych umocnieniach ziemnych na czerwone cegły, wczoraj w podobnej dziurze kopiąc znów trafiłem czerwone cegły. Tak więc nasuwa mi się pytanie czy wojsko używało w jakimś celu cegieł?
Pozdrawiam.
Wiedźmin
Napisano
To fakt:wszędzie gdzie się kopie na instalacjach powojskowych są cegły.Na Mierzei jest ich kupe ale w sumie w większości niemieckich ziemianek i okopów się je trafia.Może umacniano nimi budowle ziemne?A może służyły do pieców polowych?Pytanie jest dobre bo w sumie tyle można ich nakopać przez rok że dom by się wybudowało ;)
Napisano
Witam!!!

Tutaj pan sloma ma racje. Cegly glownie byly uzywane do budowy prowizorycznych piecykow. Sluzyly one do grzania ( wehrmacht w 44-45 nie dosylal tyle piecykow zeby starczylo dla wszystkich wiec kombinowali. Bardzo czesto znajduje sie razem z ceglami tzw. fajerki ( jak ktos kiedys mial piec kaflowy w domu to wie o czym mowie ) Z tego mozna wywnioskowac ze na piecach tych tez cos kuchcili (w ziemiankach zdarzaja sie tez garnce). Wykorzystywali je rowniez do umacniania swoich budowli. W rejonach gdzie kopie wykladali ziemianki nawet kamieniem:D

Z powazaniem vonadamski

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie