Skocz do zawartości

SKRZYNKA-ciekawe...

sloma

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z książki Obozy hitlerowskie na ziemiach polskich 1939-1945" PWN Wa-wa 1979 (strona 456):

4282 Skrzynka, wieś w woj.wałbrzyskim,na pd.-wsch. od Kłodzka.
Oddział roboczy jeńców prawdopodobnie polskich obozu w Zgorzelcu-Kommando Stalag VIII A Gorlitz.
Istniał do 1945.Jeńcy pracowali w lesie przy budowie podziemnych bunkrów."

Tyle książka.I to nie jakieś wypociny i hipotezy tylko zeznania więżniów i dokumenty GKBZHwP.
no więc ktoś słyszał o tej Skrzynce?Co my tam mamy?
A książkę polecam bo jest tu dużo podobnych knyfów ;)
Słoma
Napisano
Jeńcy ze Stalagu VIII A nie pracowali pod Kłodzkiem!!!
Tak mi się przynajmniej wydaje...
Niemcy nie ciągaliby jeńców z tak daleka, poza tym nie ma o tym żadnej wzmianki np. w książce Pana Zgłobickiego (Cmentarze wojenne Zgorzelca..."), a traktuje ona głównie o Stalagu i opiera się na wielu dokumentach. Może ten fragment pominąłem, ale nie sądzę. Rewelacje są raczej niewiarygodne.
Napisano
Przykro mi, ale akurat nie masz racji.Jeńcy obozowi byli niejako wypożyczani do zakładów zbrojeniowych i firm pracujących na rzecz Rzeszy.Tam, gdzie potrzebna była siła robocza budowano podobozy lub zakładano stałe bądź lotne Kommanda.Właściwość terytorialna (podległość) podobozów miała niewielkie znaczenie i wynikała głównie ze względów ekonomicznych.Tak więc nie ma się co dziwić podobozom czy głównie kommandom z obozu w Gorlitz na ziemi kłodzkiej.W samym Kłodzku istniały co najmniej 3 podobozy tego obozu macierzystego (m.in. jeden, którego jeńcy pracowali w firmie AEG na Donżonie).Naprawdę wiele mniejszych obozów rozsianych było z dala od obozów-matek po całej południowej Polsce,w małych i większych miejscowościach a ich więźniowie pracowali w różnych zakładach:od produkcji leśnej i melioracji do zakładów zbrojeniowych i budowy lotnisk i umocnień.W Dzierżoniowie np. (który też nie jest tak znowu blisko Zgorzelca) jak i w innych miastach istniały podobozy i kommanda zarówno obozu-matki Gorlitz jak i Gross-Rosen.Często niestety tak to wyglądało.
To może znajdzie się w końcu ktoś z okolicy tej wioski (Skrzynka) lub ktoś kto choć raz tam był na miejscu węszyć i coś opowie?Pozdrawiam
Słoma
  • 2 years later...
Napisano
Tak , coś w tym jest. Kopałem w Skrzynce rok temu i daje się zauważyć w lesie pewne dziwne ślady np droga kończąca się skałą. Droga ta jest teraz ledwie widoczna - w epoce została celowo zamaskowana poprzez posadzenie na niej drzew. Poza tym jakieś 3-4 lata temu w Skrzynce znaleziono duże ilości TNT co świadczyć może o wysadzaniu skał i być może budowaniu tam bunkrów. Mój mail to bystrzyca@buziaczek.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie