Skocz do zawartości

Powstanie Styczniowe

Kubalo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ostatnio dowiedziałem się , że mój prapra dziadek uczestniczył w Powstaniu Styczniowym . Wiem , że brał udział w jednej bitwie po czym oddział został rozbity a on wrócił do domu . Mój dziadek pamieta jeszcze nazwisko jakiegos dowudzcy : Wołowski (lub Wołoski) . Prawdopodobnie w tym oddziale służył mój prapradziadek ..
Tak więc szukam wszelkich informacji na ten temat . Może ktoś coś wie , ewentualnie jakieś linki do stron WWW lub jakieś pozycje książkowe

Pozdrawiam
Kuba
Napisano
Jest kilka ksiazek na ten temat. Jak znajde chwile czasu to skocze do biblioteki i dam ci tytuly.

Jakbys mial cos konkretnego na temat bitwy opatowskiej bede dzwieczny.

Z powazaniem vonadamski
Napisano
vonadamski : jak cie interesuje bitwa z powstania styczniowego to ja przez czysty przypadek wlazlem na takie pobojowisko w Dabrowie za Kielcami (sprawdzalem w literaturze jest) wykopalem ponad sto kul od trzech rodzajów rosyjskich karabinów tak jak walili do powstancow salwami tak kule byly powbijane na scianie lasu.
Napisano
Radziłbym Ci zaczać poszukiwania od fundamentalnej pracy prof. Stefana Kieniewicza Powstanie styczniowe". Są tam skorowidze nazwisk, więc może znajdziesz owego dowódcę Wołoskiego". Książka ta ma też obszerną bibliografię z szeregiem publikacji na temat powstania. A w ogóle to może w rodzinnej pamięci zachowały sie jakies szczegóły? Kazdy jest ważny. Np. na jakich terenach operował oddział Twojego dziadka - to powinno znacznie zawęzić poszukiwania. A może wiesz gdzie mniej więcej odbyła sie bitwa, w której Twój prapradziadek brał udział? Jest taka książka pt. Bitwy i potyczki powstania styczniowego" autorstwa Zielińskiego (imienia w tej chwili nie pamiętam) wydana w 1916 r. w Raperswillu. Jej pełne dane znajdziesz u Kieniewicza. A tak w ogóle to po wielu oddziałach i potyczkach nie został w dokumentach żaden slad więc z góry nie obiecuj sobie za dużo po poszukiwaniach. Mam jednak nadzieję, że uda Ci się cokolwiek znaleźć - byle się nie zniechęcać niepowodzeniami!
Napisano
Witam
Dzięki za wszelkie odpowiedzi i oferowaną pomoc .
Dzisiaj wypytałem się jeszcze dziadka co pamięta o prapra . Bitwa w której brał udział odbyła się w okolicach Uniejowa . Z tym , że zaborcy wiedzieli już co i jak i przygotowali coś w stylu zasadzki ściągają większe siły .

Pozdrawiam
Kuba
Napisano
Znam te tereny (mam niedaleko), ale chyba się nie natknąłem na temat bitwy z powstania
Napisano
Cześć
A czy to mogło byc w małopolsce. Twój opis pasuje mi do Bitwy pod Miechowem 17.II.1863 r. Oddział powstańców pod dowództwem Apolinarego Kurowskiego uderza na garnizon rosyjski w Miechowie. Ci jednak uprzedzeni przez jakiegoś zdrajcę odpowiednio się przygotowali i pokonali powstańców. Zginęło ok. 400 ludzi.
A tu masz jakieś linki:
http://www.opn.pan.krakow.pl/czlowiek/powstanie.htm
http://www.antolka.soft.com.pl/gazetka.htm#Rocznica%20Bitwy%20Miechowskiej
Pozdrawiam
PS Jest też Uniejów, wioska 10 km od Miechowa.
Napisano
Witam
Przepraszam , że nie pisałem co i jak .
Chyba raczej ta teza odpada . Chodzi raczej o Uniejów koło Łodzi . Dodam , że prapra pochodził z pod Kalisza .
A teraz najlepsze , dowiedziałem się mniej więcej gdzie się rozbrajali , i niedługo jade zrobić mały rekonesans . Może coś znajde , jakieś ślady po nich .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie