Kubalo Napisano 11 Wrzesień 2002 Autor Napisano 11 Wrzesień 2002 Ostatnio dowiedziałem się , że mój prapra dziadek uczestniczył w Powstaniu Styczniowym . Wiem , że brał udział w jednej bitwie po czym oddział został rozbity a on wrócił do domu . Mój dziadek pamieta jeszcze nazwisko jakiegos dowudzcy : Wołowski (lub Wołoski) . Prawdopodobnie w tym oddziale służył mój prapradziadek .. Tak więc szukam wszelkich informacji na ten temat . Może ktoś coś wie , ewentualnie jakieś linki do stron WWW lub jakieś pozycje książkowePozdrawiamKuba
vonadamski Napisano 11 Wrzesień 2002 Napisano 11 Wrzesień 2002 Jest kilka ksiazek na ten temat. Jak znajde chwile czasu to skocze do biblioteki i dam ci tytuly.Jakbys mial cos konkretnego na temat bitwy opatowskiej bede dzwieczny.Z powazaniem vonadamski
Gość Napisano 12 Wrzesień 2002 Napisano 12 Wrzesień 2002 vonadamski : jak cie interesuje bitwa z powstania styczniowego to ja przez czysty przypadek wlazlem na takie pobojowisko w Dabrowie za Kielcami (sprawdzalem w literaturze jest) wykopalem ponad sto kul od trzech rodzajów rosyjskich karabinów tak jak walili do powstancow salwami tak kule byly powbijane na scianie lasu.
Gość Napisano 12 Wrzesień 2002 Napisano 12 Wrzesień 2002 Radziłbym Ci zaczać poszukiwania od fundamentalnej pracy prof. Stefana Kieniewicza Powstanie styczniowe". Są tam skorowidze nazwisk, więc może znajdziesz owego dowódcę Wołoskiego". Książka ta ma też obszerną bibliografię z szeregiem publikacji na temat powstania. A w ogóle to może w rodzinnej pamięci zachowały sie jakies szczegóły? Kazdy jest ważny. Np. na jakich terenach operował oddział Twojego dziadka - to powinno znacznie zawęzić poszukiwania. A może wiesz gdzie mniej więcej odbyła sie bitwa, w której Twój prapradziadek brał udział? Jest taka książka pt. Bitwy i potyczki powstania styczniowego" autorstwa Zielińskiego (imienia w tej chwili nie pamiętam) wydana w 1916 r. w Raperswillu. Jej pełne dane znajdziesz u Kieniewicza. A tak w ogóle to po wielu oddziałach i potyczkach nie został w dokumentach żaden slad więc z góry nie obiecuj sobie za dużo po poszukiwaniach. Mam jednak nadzieję, że uda Ci się cokolwiek znaleźć - byle się nie zniechęcać niepowodzeniami!
Kubalo Napisano 12 Wrzesień 2002 Autor Napisano 12 Wrzesień 2002 Witam Dzięki za wszelkie odpowiedzi i oferowaną pomoc . Dzisiaj wypytałem się jeszcze dziadka co pamięta o prapra . Bitwa w której brał udział odbyła się w okolicach Uniejowa . Z tym , że zaborcy wiedzieli już co i jak i przygotowali coś w stylu zasadzki ściągają większe siły .PozdrawiamKuba
Gość Napisano 13 Wrzesień 2002 Napisano 13 Wrzesień 2002 Znam te tereny (mam niedaleko), ale chyba się nie natknąłem na temat bitwy z powstania
ZGR Napisano 13 Wrzesień 2002 Napisano 13 Wrzesień 2002 CześćA czy to mogło byc w małopolsce. Twój opis pasuje mi do Bitwy pod Miechowem 17.II.1863 r. Oddział powstańców pod dowództwem Apolinarego Kurowskiego uderza na garnizon rosyjski w Miechowie. Ci jednak uprzedzeni przez jakiegoś zdrajcę odpowiednio się przygotowali i pokonali powstańców. Zginęło ok. 400 ludzi.A tu masz jakieś linki:http://www.opn.pan.krakow.pl/czlowiek/powstanie.htmhttp://www.antolka.soft.com.pl/gazetka.htm#Rocznica%20Bitwy%20MiechowskiejPozdrawiamPS Jest też Uniejów, wioska 10 km od Miechowa.
Kubalo Napisano 20 Wrzesień 2002 Autor Napisano 20 Wrzesień 2002 WitamPrzepraszam , że nie pisałem co i jak . Chyba raczej ta teza odpada . Chodzi raczej o Uniejów koło Łodzi . Dodam , że prapra pochodził z pod Kalisza . A teraz najlepsze , dowiedziałem się mniej więcej gdzie się rozbrajali , i niedługo jade zrobić mały rekonesans . Może coś znajde , jakieś ślady po nich .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.