cyklop Napisano 30 Maj 2004 Autor Napisano 30 Maj 2004 Witam, jestem tu po raz pierwszy, jeżeli niezbyt wnikliwie przeszukałem forum i zadam pytanie na które padła już kiedyś odpowiedź - przepraszam.Interesuje mnie sprawa podziemnej fabryki w okolicach miejscowości Przewóz (około 20 kilometrów na pd-zach od Żar w lubuskiem).Czy ktoś zna to miejsce, był tam lub ewentualnie dysponuje źródłami na ten temat? Mi jedynie udało się dotrzeć do informacji o obozie pracy (jenieckim?) w okolicach Klein Priebus (po drugiej stronie granicy). Dotarłem również do niemieckich map z lat 30-tych. Teren położony na północ od Przewozu oznaczony jest jako obszar kopalniany (?).Chciałbym wiedzieć czy ewentualnie warto tam jechać i da się coś zwiedzić - w internecie nie znalazłem żadnych interesujących informacji na temat tej fabryki. Z góry dzięki za odpowiedź.Pozdrawiam.
MaRaS_ZG Napisano 31 Maj 2004 Napisano 31 Maj 2004 Niestety wojsko polskie zajmuje tą fabryke, w podziemiach są magazyny amunicyjne,niestety wejscie jest niemożliwe :(
cyklop Napisano 31 Maj 2004 Autor Napisano 31 Maj 2004 Dzięki za informacje.W sumie szkoda, że wojsko:-(
cyklop Napisano 2 Czerwiec 2004 Autor Napisano 2 Czerwiec 2004 Może to kogoś zainteresuje.Część podziemną fabryki w Przewozie aktualnie zajmują magazyny wojskowe, ale - teren idzie pod młotek, a właściwie już poszedł - przejąć ma go gmina. Jeszcze nie dzwoniłem do UG Przewóz, ale zrobię to niebawem i zobaczymy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.