simon1 Napisano 30 Maj 2004 Autor Napisano 30 Maj 2004 W tym tygodniu dostalem list od Amerykanina, ktory na P-51 ladowal w 1945 w Inowroclawiu, na sowieckim lotnisku.Amerykanin byl w zeszlym roku w Polsce, trafil do Inowroclawia, ale lotniska nie znalazl.Czy ktos moglby mi pomoc w zlokalizowaniu bylego lotniska?Szymon.www.samoloty.ow.pl/amiap/
efes Napisano 30 Maj 2004 Napisano 30 Maj 2004 Z tego co mi wiadomo w Inowrocławiu śą dwa lotniska.Aeroklubu /trawiaste/na NE skraju miasta-przylega do drogi na Gniewkowo.Wojskowe /trawiaste/-stacjonowały śmigłowce, dalej w kierunku na Gniewkowo /około 3 km przed m Szdłowice.Na pewno istnieje lotnisko aeroklubu,ale wiem ,że jest małe.Wojskowe było duże ale moje info nie są najświeższe.Więcej o lotniskach w AIP Polska.pozdr efes
cyklop Napisano 30 Maj 2004 Napisano 30 Maj 2004 W maju aż dwa razy byłem w Inowrocławiu. Wojskowego lotniska nie sposób nie zauważyć - tereny rozciągają się praktycznie od granic miasta wzdłuż drogi nr 15 (na Toruń). Otoczone są 3 metrowym żywopłotem, ale widać przez niego helikoptery. Pytanie - czy lotnisko było tuż pod Inowrocławiem czy w okolicy, bo jakieś 20 kilometrów dalej w kierunku Torunia za Gniewkowem zaczyna się poligon wojskowy. Próbowaliśmy go zwiedzić" ale niestety patrol skutecznie nam w tym przeszkodził. Przez teren poligonu prowadzi droga nr 250 w kierunku Aleksandrowa Kujawskiego.
Monsun Napisano 31 Maj 2004 Napisano 31 Maj 2004 Witam,czy nie nazywa się to czasem Latkowo, a nie Szadłowiec? Jest to kilka km przed Inowrocławiem, jadąc szosą z Torunia. Jest tam jednostka helikopterów bojowych.PozdrMarcin
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.