Skocz do zawartości

Cewka do jabla

Kryniooo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hmmm, witam nic w historii nieznalazłem , albo przegapiłem
Pytanie 1
Jak wykonać cewke do jabla ? ,
teoretycznie coś nieco wiem jednak w praktyce jestem zielony ,
Pytanie 2
Jaką cewke wykobnć najlepiej do szukania monet ?
a jaka do szukania większych fantów ?
Pytanie 3
Czy przy zmianie cewki trzeba za karzdym razem regulować sprzęt ( dostrajać chyba )

Z góry dziękuje za wyrozumiałość
Napisano
Jak znajdę w przyszłym tygodniu trochę czasu to zrobię Ci tą cewkę

Z powagą na gębie H.R
Napisano
Witam !
Dobrze działa i sprawdzone w praktyce - lepsza od innych - cewka nawinięta w środku pokrywo zewnętrznej od pralki. Demontujesz ze starego automatu (pralki) bdrzwiczki, wyciągasz szklaną miskę i masz gotowy szablon. Do środka nawijasz 40 zw. przewodu - nie drutu - normalny przewód (plecionka) w izolacji najlepiej o średnicy 0,75 mm. grubszy szybciej zżera baterię, a cieńszy ma zasięg o około 30 - 50 cm mniejszy. Plecionka ma dużo lepsze osiągi niż drut.
Całość zalewasz czymkolwiek - ja pianką do wypełniania okien, a kumpel zalewał plastikiem - stare butelki plastikowe, reklamówki topił i lał do środka. Pianka jest lżejsza. Na koniec obróbka mechaniczna - wyrównać spód cewki i montaż do kija. Ja montuję na rurze PCV do zimnej wody - jest lekka i mocna. Cewka wypełnianą częścią (z przewodem) w stronę ziemii a góra na wierzch. Nawet ładnie wygląda. Jak nie nawalisz za dużo wypełniacza, to cały wykrywacz ma około kolograma. Nie ważyłem, ale jest lekki. Samo mocowanie do cewki - trójnik i dwa kolanka lub rurki wszystko załatwią. Polecam.
Na razie... Pozdrawiam...
Napisano
Hmmm w teorii jestem lepszy niz w praktyce, całe mieszkanie przewróciłem w poszukiwaniu formy na cewke a kurcze o pralce niepomyslałem to jest pomysł , a propo mam drut nawojowy 0,65 no i dziś będe zwijał , hmmm nadałem juz nazwe wykrywce (pralkowy wyjec):)
Napisano
Witam!
Nic nie trzeba regulować. Cewka nie jest elementem generatora i jej parametry są optymalne tylko do tego, aby wytworzyć jak najsilniejsze pole el-mag w impulsie nadawczym i jak najlepsza czułość-indukcyjność w mierzeniu szybkości zanikania tego pola w otoczeniu cewki. Drut 0,65 będzie na pewno dobry. Ten wykrywacz nie jest taki wredny co do średnic - to mała różnica. Durzo daje jak jest linka. O ile się nie mylę, to prąd i pole el-mag płynie najwięcej po powierzchni przewodu, a linka jako plecionka ma o wiele większą powierzchnię niż pojedynczy drut. W każdym razie coś takiego.
Jest tylko jedna regulacja, ale o tym pisze w instrukcji. Trzeba PeeRkiem ustawić napięcie 0V na wyjściu scalaka - wzmacniacza odbiorczego. To wszystko. Jak ktoś nie ma miernika to można ustawić na środek suwak i dalej a macajewa" - kiedy najlepszy zasięg.
Pozdrawiam...
Napisano
Hmmm no więc tak , z pralką mi niewyszło po piątej próbie drut sie juz chyba nienadaje , a jak przyszła żona to dopiero była jazda dostałem po głowie i miałem dosyć , ale byłem twardy zrobiłem cewke z wiadra po farbie , potrzeba matką wynalazków , drut 0,65 średnica 20 cm no i pierwsze rezultaty :
obrączka zony he he mała 5-8 cm
obrączka duża moja 12-14 cm
klucz 8-9 18-20 cm
po ustawieniu na skali 8 wyje jak szalony co prawda w pokoju pełno metali ale jestem zadowolony dzis będe kombinował z większą średnicą

dzieki wszystkim za wskazówki :)
  • 3 weeks later...
Napisano
Hmmm dla takiego laika jak ja tez by pomogły , bo niemam pojęcia co jest co , jednak szczeze to wolałem oddać sprzęt w ręce specjalisty , który sie na tym zna i złorzył mi , tez chodzi bez zarzutu
  • 6 months later...
  • 4 months later...
Napisano
A ten ekran po co? Tak bylo w instrukcji? Z tego co pamiętam w instrukcji od Jabla nie ma nic o okranie z alu.
Zrobiłem koło 10cewek do PI i wszystkie dzialają ( z róznymi efektami ale dziłają).
Pozdrawiam L.
Napisano
tz.wyczytałem w internecie że cewkę się ekranuje,.Jeśli wiesz jak się robi cewkę to czy mógłbyś mi to opisać,byłbym bardzo wdzięczny.I w jaki sposób połączyć cewkę z kablem koncentrycznym .proszę pomóż mi z tym!!!
Napisano
Drut 0,7 dobry. Przy 20 zwojach wnioskuję że średnica cewki to jakies 26 cm. Zgadza się?
Sondę łączyłem z wykrywaczem nie koncentrykiem tylko linką 2x0,75 (ponoć czulszy jest wtedy na male przedmioty - to teoria jednego producenta).moje cewki były zwijane z drutu miedzianego do zuwojeń. Bawiłem się z róznymi grubościami ale jakoś najlepeij sprawdzały się grubości od 0,6 do 0,7.
Końce cewki które mają być połaczone z przewodem (przez lutowanie) trzeba oczyścić z izolującej warstwy lakieru (inaczej nie będzie przepływu prądu!).Po zlutowaniu zaizolowac np. koszulkami termokurczliwymi (które trzeba założyć przed lutowaniem) lub dobrą taśmą izolacyjną. Przed zalaniem tego w jakiejś obudowie propon=uje sprawdzić czy działa.
Nie wiem co jeszcze można na ten temat napisać. W końcu jestem tylko majsterkowiczem;)
Pozdrawiam L.
Napisano
mam pytanko czy drun nawojowy może na siebie nachodzić ,czy też nie, czy musi stykać się jeden z drugim bez nachodzenia na siebie
  • 3 weeks later...
Napisano
Witam! Ja jeszcze z pytaniem do lugera o cewkę - czy łącząc ja z wykrywaczem przewodem 2X 0.75 użyłeś zwykłego podwójnego przewodu czy ekranowanego? Pozdrawiam :-) Michał
Napisano
Witam! Pytanko do lugera. Co zrobic z jabelkiem aby był czuły na duże graty pod ziemią a nie wył na drobnicę? Mam też problem z czułością jako taką bo przy próbie nastawienia na full przy około 70 % skali wyje czy jest cos czy nic. Co może byc przyczyną? Pozdrawiam licząc na pomoc doświdczonego kolegi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie