sloma Napisano 9 Wrzesień 2002 Autor Napisano 9 Wrzesień 2002 A propos Cytadel:mało ludzi interesuje się Cytadelą w Grudziądzu.A jest czym!Były i są tam skrytki,jest dużo owaru",są kilometry (nie przesadzam,serio)tuneli.Tylko..obiekt jest nadal wojskowy.Co nie przeszkadza szukać tam żołnierzom.Od kilku lat penetrowaliśmy te podziemia i mówiąc szczerze-nigdy takiego czegoś nie widziałem.Nie chodzi o tunele bo te ma każda twierdza z przełomu XVIII i XIX wieku.Ale to co tam leży naprawdę jest ciekawe.W niektórych partiach podziemi (o których WP nawet nie ma pojęcia) ostatni raz ziemię dotykały niemieckie podkówane buty żołnierskie.Znaleźliśmy legendarne (wykluczane przez znawców tematu a wspominane jedynie w opisach jakiegoś radzieckiego dowódcy) tunele wychodzące na zewnątrz umocnień, którymi uciekł oddział Zap.Pułku Spad.Hermann Goering.Znaleźliśmy poziom podziemi ktory oficjalnie miał nie istnieć.W tunelach wala się sprzęt niemiecki,portfele,ekwipunek,resztki amunicji,hełmy.Walają sięniemieckie papiery,w ścianach i podłogach widnieją dziury po skrytkach,na ziemi porozwalane niemieckie skrzynki,panzerfausty,czasem instrukcje do broni,butelki z epoki.Sieć tuneli jest naprawdę wielka.nie zbadaliśmy podziemi pod dziedzińcem i budynkami (są duże),pod Wielkim Magazynem (ciekawe ale ponoć niebezpieczne),i pod Rawelinem I (nietypowy plan,zamurowane po wojnie-naprawdę tajemnicze).Na odkrycie czekają podziemia Dzieła Rogowego (tzw. Stara Cytadela z mnustwem legend).Warto tam szukać tylko...nadal jest to nielegalne.Jeśli ktoś posiada jakieś ciekawe info na etn temat-proszę o kontakt lub głos na forum.pozdrawiam wszystkichSłoma
okrutny Napisano 10 Wrzesień 2002 Napisano 10 Wrzesień 2002 W pełni zgadzam sie z kolegą.Sam penetrowalem te tereny (niezupełnie legalnie)parę lat temu. Informacje o sprzęcie (ekwipunku) są prawdziwe i żal że wiele ciekawych eksponatów leży i nie widzi swiatła dziennego.Chcę tylko przestrzec że i wcześniej jak i obecnie są to tereny jednostki wojskowej i każde wejście na w/w teren będzie potraktowane jako wtargnięcie - co wiąże się z nieprzyjemnościami.(na wyposażeniu warty jest broń etatowa (kbkAK) i zawsze jest ona załadowana ostra amunicją)- w dzisiejszych czasach (napady, zabór broni...etc. )szkoda zdrowia i życia.Jest sporo fantów - ale czy warto sie narażać ?
Gość Napisano 10 Wrzesień 2002 Napisano 10 Wrzesień 2002 Jest to bardzo ciekawa sprawa.Co do objektów wojskowych mam już doświadczenie i kontakty z wojskiem nie należą do przyjemnych. Ale może istnieje jakaś droga legalna?
Gość Napisano 10 Wrzesień 2002 Napisano 10 Wrzesień 2002 Faktycznie kontakt z wojskiem nie należy do przyjemnych.Rocznie zwijają tu (na Cytadeli) koło kilkunastu osób.Nadal są tam zbiorcze magazyny wojskowe i cywilna służba wartownicza jest niezwykle nerwowa.Bastion V jest wyłączony z obiegu nawet dla zwykłych wojskowych gdyż jest tam rusznikaria itd.Legalnie (no-pół legalnie) można dostać się do tuneli kontrminowych na zewnątrz fosy głównej.Mamy wtedy strefę wojskową nad głową ale potem strefę gdzie wojska nie ma i dopiero dalej zajęte przez wojsko umocnienia.Żeby trafić na kogoś w pewnych odcinkach fosy trzeba mieć naprawdę pecha.W tunelach kontrminowych wojsko się nie pojawia.Acha zapomniałem napisać że bajki o tym,że pod fosą nie ma połączeń między tunelami kontrminowymi i minowymi są bzdurne.W Cytadeli połączone są wszystkie typy tuneli np. czołgasz się chodnikiem odwadniającym,wychodzisz w tunelu kontrminowym,z niego idziesz pod fosą tunelem komunikacyjnym w którym mógłbyś jeździć maluchem do tuneli minerskich.I o tym nie wiedzą nawet konserwatorzy zabytków.Wieżą oni jedynie w jedno przejście pod fosą z Bastionu III do Rawelinu III przerobione przez wojsko na schron plot (fajnie,bo zrobili światło).A tunele idą jeszcze dalej-poza fosę główną.I to z każdego bastionu i rawelinu.Część jest zasypana,są specjalnie wysadzane fragmenty tuneli.Oryginalna numeracja literowa każdego z chodników ujawnia luki (!!!!!!!) w liczbie tuneli.Po prostu niektórych brakuje.Ciekawa jest sprawa podziemnego połączenia dużym chodnikiem komunikacyjnym Cytadeli z Dziełem Rogowym i małymi bastionami wysuniętymi niegdyś daleko na przedpole.Dzieło Rogowe nie jest zajęte przez wojsko i można tam szukać ale jest ciężko.Chyba za bardzo je wysadzono w powietrze.Ciekawe dlaczego?Miano pozyskać cegłę a otrzymano resztki.Zapodziały się gdzieś na Dziele Rogowym kazamaty,studnie,bramy wjazdowe,podziemna komunikacja.Pozostały jedynie części systemu minowego (ciekawe).Długo by o tym pisać bo tematów na samej Cytadeli jest na całe lata.A może i na więcej.Wyobraźcie sobie np. tunele idące 25m pod dziedzińcem i okolicą.O których w dodatku wypowiadają się specjaliści jakoby nigdy nie powstały.A one naprawdę istnieją!Jedna z osób będących na forum posiada dokumenty niemieckie wskazujące na Cytadelę jako miejsce ukrycia dwóch czy trzech depozytów.Czekajcie!Samemu to możecie sobie na tym kark skręcić więc jeszcze nie pędźcie z łopatami ;)Acha i żeby jeszcze wam namącić w głowach:wiele podziemnych chodników posiada na ścianach dziwne znaki....PozdrawiamSłoma
Frozzer Napisano 10 Wrzesień 2002 Napisano 10 Wrzesień 2002 no dobra, wiec kiedy jedziemy? :-)sluchajcie, a czy naprawde nikt nie ma dojscia do jakiegos legalnego spenetrowania tych tuneli, przeciez odkrywca, jako czasopismo moglby skombinowac jakas taka legalna eskapade, ma doscia tu i owdzie, na rynku istnieje od sporego czasu. ja czy ktostam inny samemu nie zorganizujemy takiej wyprawy.moze ktos ma wujka generala albo ciocie, zone generala ;). moze da sie cos zrobic aby moc wyciagnac ten caly sprzecior ;))
Gość Napisano 10 Wrzesień 2002 Napisano 10 Wrzesień 2002 Temat rozbudza wyobraźnie:)Mam człowieka który całkiem nieźle się porusza w tematach zezwoleń od wojska - np. bez większych problemów załatwia corocznie wędrzyński poligon do celów rekreacyjnych (paintball). Do końca tygodnia dowiem się czy ma jakieś pomysły w omawianym temacie.
sloma Napisano 10 Wrzesień 2002 Autor Napisano 10 Wrzesień 2002 k0k0: co do Wędrzyna: latem 19993 roku słyszałem kilka dziwnych historii o terenie z którego wynieśli się tam Rosjanie.Był on ogrodzony i pilnowany ponoć przez polskich oficerów.Były tam ponoć poniemieckie bunkry z podziemiami i to dużymi,obawiano się że Rosjanie zostawili tam odpady radioaktywne czy coś.Wiadomo wam może cosik na temat tych poniemieckich bunkrów?Ja kompletnie tematu nie znam i nigdy tam nie byłem ale mówię to co słyszałem od dziewuchy jednego oficera.Pozdrawiam
k0k0 Napisano 10 Wrzesień 2002 Napisano 10 Wrzesień 2002 Brzmi ciekawie - osobiście byłem kilkakrotnie w części poligonu z wybudowanym ćwiczebnym miasteczkiem, podczas batalii paintballowych. Idąc kilka km od wejścia do części zurbanizowanej, widziałem sporo różnych instalacji, ale nie miałem specjalnie czasu na bliższe zaznajomienie.Wywiem się w takim razie również w tej sprawie - znam kilka osób z tych terenów, mogących być bardziej zorientowanych.
Gość Napisano 11 Wrzesień 2002 Napisano 11 Wrzesień 2002 Jeśli chodzi o zorganizowanie wyprawy przez O" to na pewno będzie to kosztowało- tak jak wszystkie zloty;-)Może jednak ten znajomy KoKo coś załatwi.
Frozzer Napisano 11 Wrzesień 2002 Napisano 11 Wrzesień 2002 ja nie mowie o zlocie, przeciez to doskonaly dla nich temat a rece do roboty pewnie by im sie przydaly.
krasnoludek Napisano 3 Maj 2004 Napisano 3 Maj 2004 Tak z ciekawości, jeżeli tyle mówicie o Cytadeli w Grudziadzu, to może przyda sie Wam plan fundamentów twierdzy wraz z chodnikami minerskimi wychodzacymi poza Cytadele. Tak na marginesie, przynajmniej część informacji, jest do sprawdzenia. Kosztuje to jednak dużo czsu i pieniędzy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.