Gość Napisano 9 Wrzesień 2002 Napisano 9 Wrzesień 2002 Szanowne Koleżanki, Szanowni Koledzy,Mam problem z odczytywaniem alfabetu stosowanego w Niemczech przed wojną - mam na myśli tzw. gotyk. Czy ktos z Was bylby w stanie przesłać mi zestwienie dawnych liter i ich wspólcześnie używanych odpowiedników (pisma drukowanego i pisanego). Pozdrawiam.wykrywacz
Frozzer Napisano 9 Wrzesień 2002 Napisano 9 Wrzesień 2002 ja tez mialem z tym problem, nawet tlumacze sie tego nie chcieli podjac. :(
Gość Napisano 10 Wrzesień 2002 Napisano 10 Wrzesień 2002 Praktyka czyni mistrza! Szczerze mówiąc mam jeszcze czasem trochę kłopotów z rzadko spotykanymi literami wielkimi, ale bez przesady.Poczytaj trochę dłuższych tekstów pisanych, to zaskoczysz, naprawdę łatwo przychodzi.
Gość Napisano 10 Wrzesień 2002 Napisano 10 Wrzesień 2002 mysle ze pomoze ci ktos ze slaska tzn autochtoni. Moja zona jest stamtad i z gotykiem drukowanym sobie radzi bez problemow natomiast z pisanym ma juz duze problemy (nie moze czasem nawet odczytac starych rodzinnych listow). Moja tesciowa jest w tym lepsza wiec mozesz ewentualnie przeslac skana, to jej pokaze jak u nas bedzie. Nie licz jednak ze bedzie to szybko. Drukowane litery mozesz sobie sprawdzic nawet z poziomu Windows gdy wejdziesz sobie na rozne czcionki (sa z reguly w porzadku alfabetycznym). Na pewno jest to gdzies w Internecie. Jakby co to pisz na priva a sprobuje ci pomoc.
marwro Napisano 10 Wrzesień 2002 Napisano 10 Wrzesień 2002 Kiedyś byłem na stronce gdzie było takie zestawienie ale teraz nie mogę jej zanleźć :-( Wiem na pewno że była angielskojęzyczna.
Gość Napisano 10 Wrzesień 2002 Napisano 10 Wrzesień 2002 WSZYSTKIM zainteresowanym przesle (nieodplatnie) specjalna tabele do odczytywania niemieckiego gotyku drukowanego i skryptu gotyckiego. Sluze takze (odplatnym) tlumaczeniem przysieglym tekstow gotckich (w tym skryptu) nawet sredniowiecznego. W kraju bede dopiero w pazdzierniku wiec poczekajcie cierpliwie na odpowiedz.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.