Skocz do zawartości

ładownicie do rkm wz 28

Gość adi.

Rekomendowane odpowiedzi

To jest właśnie odpowiedź na pytanie-te pasy były modyfikowane po wojnie,kupiłem kiedyś cały worek pasów do BAR-ai pierwszo-wojenne i M1938 i modyfikowane po pierwszej wojnie( co ciekawe przez firmy typu BOYT),były miksy typu-pięć kieszeni z zaokrąglonymi klapami i jedna wyrażnie z innego koloru płótna z trójkątną klapą ,inny pas-dwie trójkątne klapy,inn półpasa z I-wszej wojny pół M1938 etc.,etc. wszyskie możliwe kombinacje.Pasy .które kupiłem były z USA,ale nie wykluczone ,że w Polsce z siedmiu pasów i-wszo wojennych robiono sześć do rkm.-u wz.28.Na logikę tak właśnie powinno to wyglądać.Osobiście wątpię aby pasy M1938 były na wyposażeniu polskiego żołnierza w 1939.Kiedyś słyszałem od jakiejś mądrej wrześniowej" głowy,że używano ich tylko na ćwiczeniach.Mam tu zdjęcie z przedwojenny manewrów,jest to pas od BAR-a.

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Poruczniku Horne,

Z wszystkimi pasami US Army z I wojny faktycznie było tak, że raz miały cechę U.S.", a innym razem jej nie miały. Dlatego nie da się stwierdzić tak stanowczo, że pasy z I wojny do BAR-ów nie miały cechy U.S.". Raz miały, raz nie miały. Dowód obok w postaci pasa do BAR-a firmy Long z 1918 r.

Pozdrawiam

Clifter,wiele US widziałem w życiu,na ładownicy M1918 do Colt'a( w tym przypadku na pasie do BAR'a)widzę po raz pierwszy i ten styl..- to nie jest stempel tylko sygnatura naniesiona spray-em-nie budzi to Twoich wątpliwości?
Firma Long...no niewiem...ja bym to odczytał raczej jako rozmiar.

Heloł,

Generalnie to nie ma się o co spierać. Ja też bym nie policzył ile tego towaru z I wojny widziałem i raz toto ma stempel U.S.", innym razem nie ma, a jak ma to niekoniecznie odciskany na gorąco (czyli fabrycznie) ale np. malowany przez jakiś Quartermaster Depot.

Long" w tym przypadku to nie rozmiar a firma. Chodzi o R. H. Long Company. To taka sama firma od wczesnych pasów, jak Mills, Plant Bros, Russell.

Pozdrowienia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie