Skocz do zawartości

Radziecka baza koło Trzemeszna

Gość Krzysztof Grabowski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

Szukam informacji na temat w/w bazy.

Z wyrazami szacunku

Krzysztof Grabowski
Napisano
Sam chętnie dowiedziałbym się co tam mieli.
W okresie mojego pobytu w wojsku bywałem na poligonie w Wędrzynie. W czsie przejazdu na pas taktyczny w okolicach Trzemeszna mijaliśmy jakąś bazę. Co ciekawe była niesamowicie chroniona./ Pierwszy raz widzałem ze obiekt może być w taki sposób zabezpieczony a mianowicie :
podwojny płot z drutu kolczastego ,wiezyczki wartownicze,
pomiedzy płotami wartownik i co najciekawsze z zewnętrznej stony pomiędzy drzewami rozciagniety drut stalowy a na nim na łancuchu pies .
Były to lata 1983-1985 Ruscy posiadali AK 74 / wlasnie wtedy pierwszy raz mialem to cacko w łapkach/.

Na terenie widać było jedynie sterty rur.
Napisano
W Wędrzynie stacjonował:
5 pułk pontonowy
batalion rurociągów dalekosiężnych (?)
MPS
Z innych opowieści wiadomo, że pułk zajmował teren i budynki, które z powodzeniem wystarczyłyby dywizji.
Napisano
Nie chodzi mi o jednostke przy drodze asfaltowej , ta o ktorej pisałem była w połowie drogi pomiedzy pasem taktycznym w okolicach Trzemeszna , a strzelnicami czołgowymi /mniej więcej na wysokości Wędrzyna/
w lesie .
Napisano
byłem w wojsku w Miedzyrzeczu i z opowiadan kadry wiadomo mi ze była tam radziecka baza przeładunkowa broni atomowej
Napisano
Wszystkie znane źródła wymieniają wspomniane trzy jednostki na terenie Wędrzyna.
Jak rozumiem - przy drodze to pułk, MPS nie wymagał takich zabezpieczeń.
Czy te stosy rur nie sugerują , że stacjonował tam batalion rurociągów dalekosiężnych?
BTW - z czy to się je? Czyżby chcieli pompować ropę ze złóż Morza Północnego?

Jakkolwiek jest to możliwe, to chyba mało prawdopodobne aby był tam jakiś punkt przeładunkowy. Lepiej uktyte miejsce to Kęszyca lub jakiekolwiek inna baza na terenie Śląska.
Napisano
Witam,
udało się znaleźć trochę dodatkowych informacji dotyczących Trzemeszna:

http://www.turystyka.riders.pl/pl/miejsca_tajemnicze/index.php3?Action=4&nr=6

pzdr

Krzysztof Grabowski
Napisano
Informacja niesamowita .
Jednak dobrze pamiętałem ze były pieski i baza musiała być tajna skoro pilnowana była w taki sposób jak opisałem wyzej.Przed ogrodzeniem w trawie była rozciagnieta na szerokości około 2 -3 metrów siatka tz. saperska ,to taka siatka o luznych oczkach powodujaca zaciśnięcie na nodze lub rece np. w czasie czołgania sie po niej.
rury ułozone w stosy po około 5-6 warstw były średnicy z tego co pamiętam 10-15 cm. /moze jakieś materiały do odwadniania /
  • 2 weeks later...
Napisano
Ruskie tam trzymali broń jądrową a dokładnie ruchome wyżutnie pocisków balistycznych SS-20,okoliczni złomiarze boją sie wchodzic na teren bazy mają schize że jest tam promieniowanie,oto link do tej bazy http://www.chris.px.pl/sulecin-baza/index.html.POZDRO BdB
Napisano
złomiarze wcale się nie boją tylko tną co sie da.Byłem tam na poczatku maja.Niesamowite uczucie podjechac z rodzinką pod obiekt który niedawno sie ochraniało....Ktos pisał o Pieskach ale to inna baza .Mogła byc z tego niezła atrakcja turystyczna ale z trzech obiektów dwa są własnie dewastowane a trzeci ostatnio był jeszcze cały.Byłem tam W 92 kompletne miasto samowystarczalne.
  • 3 months later...
Napisano
Hej dobra ta abze juz znam oblazłem ja wzdłuż i w szerz, ale pytanie czy w kierunku na pieski jest coś jeszcze? te dwa 2 kondygnacyjne silosy ok i en hangar, ale tak naprawde nie ma tam budynków mieszkalnych? gdzie one są?
przeciez nie mieszkali w drewninych barakach zreszta sladu po nich nie ma!
Pozdrawiam
Napisano
ludzie nie opwiadajcie bzdur.na terenie poligonu kolo trzemeszna nigdy nie bylo zadnej jednostki rakietowej ani skladu rakiet.jedyna baza rakiet taktycznych znajdowala sie w skwierzynie.kolo trzemeszna mieszcza sie magazyny amunicyjne.a rury i inne dziwne rzeczy mogly byc wlasnoscia jednostek cwiczacych na poligonie.przesluzylem pare ladnych lat w jednostkach rakietowych i wiem jakie potrzebne jest zaplecze logistyczne do przechowania i elaboracji rakiet
Napisano
No to wtakim razie nie widziales bazy w okolicy Tomaszowa. Baza rakietowa WOŁKODAR gdzie ruskie trzymali rakiety ss-20 na podwoziu maz 7370, i faktycznie Boro masz racje juz sie dowiedzialem ze koszary mieli w keszycy w II strefie gdzie nie wpuszczano nawet rosjan mieszkajacych w jednostce. Dowiedzialem sie wilu interesujących rzeczy na ten temat. Jak sie spotkamy w niedziele to ci pokaze conieco!!!
Jestem w szoku ze akurat pod moim domem (prawie) ruskie trzymali takie cudo!!!

PZDR
  • 2 years later...
Napisano
Panowie, nie wiem skąd macie informacje, że w Polsce Rosjanie mieli pociski rakietowe SS-20? Być może mieli, ale SS-12 Scaleboard" (tez na podwoziu MAZ)i chyba to nie bylo nawet nigdy potwierdzone. O ile dobrze pamietam to mieli brygadę SS-12 w NRD i Czechosłowacji.
Napisano
O broni atomowej przechowywanej na terenie Polski wspominal gen Dubynin. Wspomniane jest to w ksiazkach Pozegnanie z armia" i okupacja w imie sojuszu". Jak mieli glowice i bomby to tez musieli miec srodki przenoszenia a wiec rakiety i samoloty. Atomowy obiekt najprawdopodobniej przeznaczony do przechowywania bomb znajduje sie na lotnisku w Szprotawie. Natomiast znane mi depo glowic to Kolonia Brzeznica i wlasnie obiekt kolo Trzemeszna Lubuskiego. Jezeli chodzi o rakiety to slyszalem, ze miano wykozystac SCUDY jako srodki przenoszenia glowic. W koncu nawet WP dysponowalo ta bronia.
Jezeli chodzi o zrodlo na temat obiektow atomowych to jedyne jakie znam to ksiazka BIBLIVerlag Geheime anlage des DDR" (mam nadzieje ze napisalem bez bledu!). Jest tam rozdzial poswiecony obiektom po bylej armii radzieckiej na terenie dawnego DDR i m.in rozrysowane sa tam obiekty do przechowywania glowic atomowych - bardzo podobne (wrecz identyczne) do tych wymienionych wyzej.
A propo braku obiektow koszarowych w Trzemesznie to jest bardzo prawdopodobne ze zostaly zmielone. Zlomiarze raczej sie nie boja promienowania bo latem tego roku obiekty juz byly w zasadzie cale oszabrowane.

DaSk

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie