Skocz do zawartości

gdzie toczyły się walki w katowicach??

ZnaChoR

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mam pytanie o to gdzie (dokładne miejsca) toczyły się jakieś walki w katowicach?? chodzi mi głównie o 1 i 2 WŚ!!
jeśli znacie jakieś linki do stron o legendach katowickich i opisem walk w katowicach to też bym prosił o podanie!! jestem po prostu nowym poszukiwaczem i dopiero się wszystkiego ucze!! z góry dziękuje za odpowiedzi.
Napisano
tylko katowice czyli takie miejsca jak np: giszowiec,ligota,nikiszowiec,ligota,dolina trzech stawów oraz lasy panewnickie itp. za odpowiedźi z góry dzięki!!
Napisano
tak mietek ja ciebie rozumiem.ale jak już napisałem jestem początkujący i chodze z wykrywaczem około 2 tygodni!a jeśli chodzi o książki to najpierw bym musiał znać nazwy dywizji jakie brały udział orzaz nazwy tych bitew! więc prosze o jakieś informacje!
Napisano
No to podaje
Mokre , wilkowyje , gniotek , czułów , murcki , bytom , i można tak wymieniać dalej prawie wszędzie tu były jakieś potyczki
Napisano
a nazwy tych bitew ?? bo słyszałem o pospolitym ruszeniu" że to też było w katowicach??
dzięki za odp.
pozdrawiam
Napisano
Nazw bitew ci nie podam bo w tych rejonach albo to były potyczki , albo krótkie walki w 39 , 45 . Imało jest opracowań jeśli chodzi o te rejony.
Pozdr.
Napisano
dzięki rastcom! może inni mnie jeszcze poinformują, ale i tak dzięki tobie moja wiedza się pogłębiła i widze że jeszcze dużo przedemną!
Napisano
Na terenie Mikołowa jest miejsce o nazwie Fiołkowa Góra - pozycje polowe z września `39 a póżniej sowieckie z `45. A tam gdzie będziesz szukał(informacje z postu Rastcoma) pytaj starych Ślązaków bo to ludzie życzliwi i wielkiego serca. Mają często informacje o których nie znajdziesz słowa w żadnym podręczniku.
Napisano
Władysława Steblika Armia Kraków" - książka z gatunku cegła" - ciekawe są przypisy i odnośniki na końcu rozdziałów.A jeżeli chcesz znależć jakies fanty" -chociaz mało to prawdopodobne tyle lat po wojnie- to szukaj wzdłuz torów kolejowych idących przez Katowice i najbliższe okolice. Żołnierze niemieccy jadący na wschód wyrzucali z wagonów kolejowych odznaczenia i informacje dla rodzin. Tylko uważaj na pociagi!
Napisano
Z tym mało prawdopodobne mógłbym sie kłocić , co do torów to masz racje, trzeba tylko szukać lini które nie zostały zbytnio zmieniane po wojnie.
Napisano
Właśnie, że bardzo prawdopodobne. Kolega Rupert chyba nie ma pojęcia jakie fanty wychodzą na Górnym Śląsku. Trzeba tylko nieco więcej wiedzieć w temacie poszukiwań.

Napisano
Określenie mało prawdopodobne" odnosi się do terenu wzdłuż torów kolejowych, błyskotliwy Staluchu".
Napisano
tak prawdopodobne ponieważ znalazłem dużo łusek i odłamków niedaleko koleji ale niestety w opłakanym stanie ponieważ łuski były żelaazne, był też taki fant jak zamek od mosina który sprzedałem za 25 pln. ale mam pytanie do was jakie najciekawsze znaleziska znaleźliście w katowicach i w pobliżu nich?? jestem poprostu ciekaw co jeszcze przedemną może być w tym pięknym hobby!!
dziękuje za odpowiedzi.
Napisano
Hejka! wsiądź w pociąg wysiądź w Pszczynie i naprzykład autobusem udaj się do wsi Ćwiklice 1,5 godz. z K-ce a tam popytaj miejscowych albo szpernij w necie w 39 tam się działo a potem śladem intuicji i wycofujących się w popłochu żołnierzy oddaj się przygodzie najlepszego

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie