ZnaChoR Napisano 15 Maj 2004 Autor Napisano 15 Maj 2004 mam pytanie o to gdzie (dokładne miejsca) toczyły się jakieś walki w katowicach?? chodzi mi głównie o 1 i 2 WŚ!!jeśli znacie jakieś linki do stron o legendach katowickich i opisem walk w katowicach to też bym prosił o podanie!! jestem po prostu nowym poszukiwaczem i dopiero się wszystkiego ucze!! z góry dziękuje za odpowiedzi.
RASTCOM Napisano 15 Maj 2004 Napisano 15 Maj 2004 Chodzi ci tylko o Katowice , czy o rejon koło Katowic.Pozdr.
mietek Napisano 15 Maj 2004 Napisano 15 Maj 2004 Może mało modne w czasach www,.... ale jest zawsze bibioteka...:)
ZnaChoR Napisano 15 Maj 2004 Autor Napisano 15 Maj 2004 tylko katowice czyli takie miejsca jak np: giszowiec,ligota,nikiszowiec,ligota,dolina trzech stawów oraz lasy panewnickie itp. za odpowiedźi z góry dzięki!!
ZnaChoR Napisano 15 Maj 2004 Autor Napisano 15 Maj 2004 tak mietek ja ciebie rozumiem.ale jak już napisałem jestem początkujący i chodze z wykrywaczem około 2 tygodni!a jeśli chodzi o książki to najpierw bym musiał znać nazwy dywizji jakie brały udział orzaz nazwy tych bitew! więc prosze o jakieś informacje!
RASTCOM Napisano 15 Maj 2004 Napisano 15 Maj 2004 No to podajeMokre , wilkowyje , gniotek , czułów , murcki , bytom , i można tak wymieniać dalej prawie wszędzie tu były jakieś potyczki
ZnaChoR Napisano 15 Maj 2004 Autor Napisano 15 Maj 2004 a nazwy tych bitew ?? bo słyszałem o pospolitym ruszeniu" że to też było w katowicach?? dzięki za odp.pozdrawiam
RASTCOM Napisano 15 Maj 2004 Napisano 15 Maj 2004 Nazw bitew ci nie podam bo w tych rejonach albo to były potyczki , albo krótkie walki w 39 , 45 . Imało jest opracowań jeśli chodzi o te rejony.Pozdr.
ZnaChoR Napisano 15 Maj 2004 Autor Napisano 15 Maj 2004 dzięki rastcom! może inni mnie jeszcze poinformują, ale i tak dzięki tobie moja wiedza się pogłębiła i widze że jeszcze dużo przedemną!
Gość Napisano 15 Maj 2004 Napisano 15 Maj 2004 Na terenie Mikołowa jest miejsce o nazwie Fiołkowa Góra - pozycje polowe z września `39 a póżniej sowieckie z `45. A tam gdzie będziesz szukał(informacje z postu Rastcoma) pytaj starych Ślązaków bo to ludzie życzliwi i wielkiego serca. Mają często informacje o których nie znajdziesz słowa w żadnym podręczniku.
RASTCOM Napisano 15 Maj 2004 Napisano 15 Maj 2004 Rupert.I tu masz racje.Sam sie pare ciekawych żeczy dowiedziałem jak to mówią kto pyta nie błądzi.Pozdraw.
Gość Napisano 15 Maj 2004 Napisano 15 Maj 2004 Władysława Steblika Armia Kraków" - książka z gatunku cegła" - ciekawe są przypisy i odnośniki na końcu rozdziałów.A jeżeli chcesz znależć jakies fanty" -chociaz mało to prawdopodobne tyle lat po wojnie- to szukaj wzdłuz torów kolejowych idących przez Katowice i najbliższe okolice. Żołnierze niemieccy jadący na wschód wyrzucali z wagonów kolejowych odznaczenia i informacje dla rodzin. Tylko uważaj na pociagi!
RASTCOM Napisano 15 Maj 2004 Napisano 15 Maj 2004 Z tym mało prawdopodobne mógłbym sie kłocić , co do torów to masz racje, trzeba tylko szukać lini które nie zostały zbytnio zmieniane po wojnie.
Gość Napisano 16 Maj 2004 Napisano 16 Maj 2004 Właśnie, że bardzo prawdopodobne. Kolega Rupert chyba nie ma pojęcia jakie fanty wychodzą na Górnym Śląsku. Trzeba tylko nieco więcej wiedzieć w temacie poszukiwań.
Gość Napisano 16 Maj 2004 Napisano 16 Maj 2004 Określenie mało prawdopodobne" odnosi się do terenu wzdłuż torów kolejowych, błyskotliwy Staluchu".
ZnaChoR Napisano 16 Maj 2004 Autor Napisano 16 Maj 2004 tak prawdopodobne ponieważ znalazłem dużo łusek i odłamków niedaleko koleji ale niestety w opłakanym stanie ponieważ łuski były żelaazne, był też taki fant jak zamek od mosina który sprzedałem za 25 pln. ale mam pytanie do was jakie najciekawsze znaleziska znaleźliście w katowicach i w pobliżu nich?? jestem poprostu ciekaw co jeszcze przedemną może być w tym pięknym hobby!!dziękuje za odpowiedzi.
torba5 Napisano 16 Maj 2004 Napisano 16 Maj 2004 Hejka! wsiądź w pociąg wysiądź w Pszczynie i naprzykład autobusem udaj się do wsi Ćwiklice 1,5 godz. z K-ce a tam popytaj miejscowych albo szpernij w necie w 39 tam się działo a potem śladem intuicji i wycofujących się w popłochu żołnierzy oddaj się przygodzie najlepszego
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.