Skocz do zawartości

Bunkier

jacekmix

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zapraszam do zwiedzenia największego bunkra w Prusach Wschodnich. Mieści się on w filarze mostu na lewym (zachodnim) brzegu Wisły, na trasie Malbork - Tczew. Obok, na wale pozostałości transzej, niżej betonowy zbiornik; najprawdopodobnie pozostałość po stałym stanowisku artylerii.
Napisano
fajne miejsce. byłem tam jakieś 14 lat temu. pamiętam sporo masywnych drzwi stalowych i okrągłe jarzma karabinów (ciekawe czy oparły się inwazji złomiarzy). jeden z tubylców opowiadał że przy bunkrze stojącym w polu znalazł z kumplami hełm niemiecki ale wyrzucili go do Wisły o był jakiś obcięty, no bez tego daszka nad szyją"!!! a zaproszenie nasuneło mi myśl żeby tam pojechać z cyfrówką i pstryknąć pare fotek.
Napisano
Drzwi były jeszcze w zeszłym roku. Dla tych co nie byli; weżcie z sobą latarkę, to jest 2 lub 3 kondygnacyjny bunkier.
  • 2 weeks later...
Napisano
Kiedy tam będziesz?
Co to znaczy w filarze mostu?
Anna.
Napisano
Z tym ajwiększym w Prusach Wschodnich" to bym nie przesadzał, natomiast duużo ciekawszy jest przyczółek (nie filar") mostu po lewej stronie, tj. wschodniej - 6 stalowych płyt pancernych z otworami strzelniczymi, 3 kondygnacje (3 trudno dostępna bez liny, bo złomiarze wycięli również drabinkę) oraz dwa bierne schrony piechoty na samym moście. Sęk w tym, że dzięki akcjom złomiarzy zostały tam chyba tylko jedne drzwi pancerne, i to chyba dlatego że po wizycie tam i wypłoszeniu tego bydła zadzwoniłem do Rejonu Dróg i Mostów i powiedziałem im że powinni zamknąć. No i zaspawali wszystkie wejścia, niestety...To było jakieś 2-3 miesiące temu, nie wiem jak teraz, pewnie poradzili sobie jakoś..

W samym bunkrze bez latarki ani rusz, jest parę sztolni w które można wpaść i znaleźć się na niższym poziomie z połamanymi nogami. Trochę wielkich blaszanych zbiorników w dwóch pomieszczeniach, nie mam pojęcia na co - i to w zasadzie tyle. Warto zobaczyć, ale raz i już.

pozdrawiam

Seemann

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie