Gość Napisano 4 Maj 2004 Napisano 4 Maj 2004 Czy ktoś z kolegów ma jakąś wiedzę na temat potyczki , która odbyła się pod Birczą 12.09.1939.?Dzięki za wszystkie mądre informacje .
miggi1 Napisano 4 Maj 2004 Napisano 4 Maj 2004 Witam Mieszkam 30 km od Birczy. Bardzo chętnie pomogę ale napisz cos więcej tj gdzie pod birczą bo tam sie działo bardzo dużo. Pozdrawiam miggips. jeżeli masz jakieś pytania pisz na priva
Gość Napisano 4 Maj 2004 Napisano 4 Maj 2004 W 2003 r.przywiozłem z Birczy puszkę od pociskudo m.in. działa Kwk 8,8 cm.Puszka była metalowa, 1,50 dł.podobna do puszki od niem. maski pgaz.nawet zamykanie na dekielekbyło identyczne.Średnica tej puszki ok.20 cm.Wewnątrz puszka miała kolor piaskowy plus trzydrewniane prowadnice oklejone, jakimś pluszem.Prowadnice w kształcie łukowatym przymocowanew górnej części puszki schodziły do wewnątrzok.1 m.Na wewnętrznej stronie dekla(przykrywki)zachowała się przyklejona kartka o wym. ok.15x15 cm,z opisem,do jakiej armaty używać dany pocisk.Między innymi był Kwk 8,8 cm.(kaliber podano w cm) Czyli reasumując,puszka na pocisk do armaty,wyglądałajak duża puszka na maskę pgaz.Identycznie karbowanaobudowa.Podarowałem" ją komuś na giełdzie starociwe Wrocławiu (ostatnia sobota miesiąca), gdyż ten ktośdo całego Tygrysa potrzebował tylko tej puszki.To była moja wojenna przygoda w Birczy 17 lipca 2003 r. Wasz Gigant.Muszę kończyć, bo stara coć jest zła.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.