Gość Napisano 28 Kwiecień 2004 Share Napisano 28 Kwiecień 2004 wie ktoś jak można zrekonstruować bluze Fińską z czasów 2 wojny światowej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moose Napisano 28 Kwiecień 2004 Share Napisano 28 Kwiecień 2004 http://www.geocities.com/CapitolHill/Lobby/5154/index.htmlTa grupa produkowała odpowiednie kopie - goście są ze Stanów.Poza tym zajrzyj na stronęwww.north-front.ruTam też można coś znaleźć. Ale w Polsce generalnie ciężko jest z fantami fińskimi z II WŚ - wiem, bo sam ich szukam :-)PozdrawiamAdam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Kwiecień 2004 Share Napisano 28 Kwiecień 2004 a z czego zrobić rekonstrukcje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moose Napisano 28 Kwiecień 2004 Share Napisano 28 Kwiecień 2004 Niestety nie wiem - z tego co wyczytałem na stronach fińskich reenactors bluzy szwedzkie i szwajcarskie zupełnie się do tego celu nie nadają.Więc trzeba poszukać u źródeł".PozdrawiamŁoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mongo Napisano 28 Kwiecień 2004 Share Napisano 28 Kwiecień 2004 Łosiu poligloto, co to znaczy surupuku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumbas Napisano 28 Kwiecień 2004 Share Napisano 28 Kwiecień 2004 Zamieszczam zdjęcie z Gazet Wojennych, umundurowanie i akcesoria piechura Fińskiego z zimy 1939/40 roku.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumbas Napisano 28 Kwiecień 2004 Share Napisano 28 Kwiecień 2004 Zamieszczam jeszcze opis: 1. Czapka futrzana wz. 1936, z kokardą w barwach narodowych. 2. Kurtka sukienna wz.1936 (na kołnieżu patki szeregowca, białe galony oznaczają funkcje kaprala). 3. Spodnie sukienne wz 1936. 4. Pas z klamrą wz.1922. 5. Ładownice wz. 1928, typu niemieckiego. 6. Hełm wz. 1938. produkcji węgierskiej. 7. Buty juchtowe typu lapońskiego - Lapikkaat. 8. Kurtka maskująca z białego płótna. 9. Menażka wzoru niemieckiego.10. Maska gazowa wz. 1938.11. niezbednik.12. Manierka wzoru fińskiego.13Ładownica dodatkowa, płcienna (litery SA to skrót od Suomen Armeija - Armia Fińska).14. Nieśmiertelnik" - blaszka identifikacyjna.15. Bagnet wz. 1927.16 Łopatka saperka.17. Chlebak wzoru fińskiego.18. Pudełko papierosów Tyomies".19. Opatrunek indywidualny.20. Pudełko naboi kal. 9mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Kwiecień 2004 Share Napisano 28 Kwiecień 2004 mi chodzi o bluze letnią która też jest w gazetach wojennych. piechur fiński lato 1944 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzergrenadier Napisano 30 Kwiecień 2004 Share Napisano 30 Kwiecień 2004 eeeeeee a jak to wyglądało bo tego numeru gazet nie mam :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Maj 2004 Share Napisano 1 Maj 2004 chyba drelichowe i wydaje mi się że nie ma dolnych kieszeni...postaram sie zrobić skan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzergrenadier Napisano 1 Maj 2004 Share Napisano 1 Maj 2004 będe dźwieczny :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.