Skocz do zawartości

Szlaki pielgrzymów...

shadee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jestem ciekawy jakie znajdujecie przeważnie monety na starych szlakach po których chodzili pielgrzymi.
Co oprócz monet ,skaplerzyków , medalików znajdujecie właśnie najczęściej na takich pielgrzymich szlakach?
Napisano
Ja znalazłem medalik i kilka boratynek. Ale za to było to w fajnym terenie i miło spędziliśmy czas. Na jakim szlaku szukałeś, bo ja na pielgrzymce Warszawa-Częstochowa?
Napisano
Ja to wiem po prostu że ta pielgrzymka przechdziła w tamtym miejscu od niepamiętnych czasów, a podejrzewam że są takie książeczki o historii pielgrzymek i to różnych. Tylko tam nie ma co liczyć na dokładne miejsce, raczej trzeba poszukać czegoś na bazie takich przekazów. Czyli podjechać do opisanych miejscowości i zapytać miejscowych czy czegoś nie wiedzą. Wyobraź sobie sytuację, siedzą pielgrzymi i odpoczywają, a tu nagle deszcz zaczyna padać albo coś takiego, no to się zrywają, aby się gdzieś schować. No i gubią różne rzeczy, między innymi monetki, a ty za parę dziesięcioleci zbierasz. A najlepsze co mogę sobie wyobrazić, to ksiądz co się przewrócił kończąc zbiórke darowizn do koszyczka.
;-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie