shadee Napisano 26 Kwiecień 2004 Autor Napisano 26 Kwiecień 2004 Jestem ciekawy jakie znajdujecie przeważnie monety na starych szlakach po których chodzili pielgrzymi.Co oprócz monet ,skaplerzyków , medalików znajdujecie właśnie najczęściej na takich pielgrzymich szlakach?
Lawyer Napisano 29 Kwiecień 2004 Napisano 29 Kwiecień 2004 Ja znalazłem medalik i kilka boratynek. Ale za to było to w fajnym terenie i miło spędziliśmy czas. Na jakim szlaku szukałeś, bo ja na pielgrzymce Warszawa-Częstochowa?
kriss Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 A skąd znasz stare szlaki pielgrzymie???Czyżby były oznaczone na jakichś mapach?
Lawyer Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 Ja to wiem po prostu że ta pielgrzymka przechdziła w tamtym miejscu od niepamiętnych czasów, a podejrzewam że są takie książeczki o historii pielgrzymek i to różnych. Tylko tam nie ma co liczyć na dokładne miejsce, raczej trzeba poszukać czegoś na bazie takich przekazów. Czyli podjechać do opisanych miejscowości i zapytać miejscowych czy czegoś nie wiedzą. Wyobraź sobie sytuację, siedzą pielgrzymi i odpoczywają, a tu nagle deszcz zaczyna padać albo coś takiego, no to się zrywają, aby się gdzieś schować. No i gubią różne rzeczy, między innymi monetki, a ty za parę dziesięcioleci zbierasz. A najlepsze co mogę sobie wyobrazić, to ksiądz co się przewrócił kończąc zbiórke darowizn do koszyczka.;-)
random Napisano 30 Kwiecień 2004 Napisano 30 Kwiecień 2004 I najlepiej w miałkim piasku, żeby te monety od razu poszły pod ziemie i cichutko na nas sobie czekały ;-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.