Skocz do zawartości

Co to jest stanowisko archeologiczne ?

Gość 452

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jako lojalny obywatel za wszelką cenę unikający naruszeń prawa ; ), chciałbym się dowiedzieć jak mam poznać czy dane miejsce jest stanowiskiem archeologicznym, czy nie.
Może szanowni archeolodzy zawodowi mają jakiś wykaz, albo chociaż definicję takiego miejsca.
A może cały teren RP jest stanowiskiem archeologicznym, trudno przecież wykluczyć, że w dowolnym miejscu znalazłoby się coś co zainteresuje archeologów - wszytko zależy od tego jak głęboko kopać :))
Szanowni zawodowcy - pomóżcie amatorowi dręczonemu tym problemem! Please!
Napisano
Możesz popytać miejscowych, gdzie archeolodzy kopali i w ogóle nie probować kopać w promieniu 10-ciu kilometrów ;-)).
Napisano
Pytałem, pytałem...
Odpowiedzi były najczęściej takie: A panie, jakieś tu kopały, ale cy to archeologi, cy ni, to jo nie wim...
No dobra, ale jak kopali i zasypali to czy jest to stanowisko archeologiczne, czy nie? Liczę na odzew profesjonalistów :)
Napisano
niektóre stanowiska są oznaczone , ale przy tych tabliczkach dołków jak na kretowisku - spylałem stamtąd szybko - miałem wykrywacz i bałem się że mnie o to posądzą

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie