skorpion000 Napisano 25 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2004 mam pytanie jakimi środkami chemicznymi usunąć czerwony nalot na przedmiocie czyszczonym w kwasku cytrynowym. Nie chce mechanicznie bo zostają małe rysy i trzeba to polerować potem. Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CARPET Napisano 25 Kwiecień 2004 Share Napisano 25 Kwiecień 2004 witam dziś czyścilem monety był nalot po kwaskupotem jeszcze wyszorowałem to szczotką do paznokci z proszkiem do prania Bryza Color" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Maj 2004 Share Napisano 8 Maj 2004 a jaki metal czysciles kwaskiem?metale,nazwijmy szlachetne dostaja taki nalot jesli w czasie czyszczenia w kwasku maja kontakt z zelazem,stala,czyli metalami nie szlachetnymi.jedyna znana mi metoda nie mechaniczna jest wypalenie tego przedmiotu,nieraz kilku krotne .No i nastepnie znowu do kwasku,z doswiadczenia wiem ze tak sie dzieje w wszystkich kwasach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.