jarek6504 Napisano 2 Czerwiec Napisano 2 Czerwiec Dzień dobry, Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc w ostatecznym potwierdzeniu i analizie detali mundurowych oraz odznak widocznych na archiwalnym zdjęciu mojego dziadka. Dane żołnierza z książeczki wojskowej: ● Imię i nazwisko: Wacław Herdzik (ur. 1912 r., rejon RKU Ostrowiec) ● Przebieg służby: Zasadnicza służba wojskowa w latach 19.11.1934 – 10.06.1936 w 1. baterii 6. Pułku Artylerii Ciężkiej we Lwowie (haubice 155 mm) na stanowisku kanonier-wręczyciel. Następnie we wrześniu 1938 r. powołany na 4-tygodniowe ćwiczenia rezerwy do 10. Pułku Artylerii Ciężkiej w Przemyślu. Moje obserwacje i elementy do weryfikacji: 1. Odznaka pułkowa: Z analizy rodzinnej wynika, że na piersi znajduje się żołnierska wersja odznaki pamiątkowej 6 PAC ze Lwowa (charakterystyczny asymetryczny motyw z kołem moździerza i trzema pociskami). Będę wdzięczny za potwierdzenie czy na tym zbliżeniu to faktycznie ta odznaka. 2. Pozostałe odznaki: Na piersi widoczne są również Państwowa Odznaka Sportowa (POS) oraz Odznaka Strzelecka. 3. Umundurowanie: Dziadek pozuje w kurtce mundurowej wz. 1919 oraz wprowadzonej w 1935 roku rogatywce garnizonowej (wz. 35). Ma na sobie pas wz. 1924 oraz własne, regulaminowe buty juchtowe (oficerki) z ostrogami i szablę (prawdopodobnie wz. 1917), co wiązało się z jego mobilizacyjnym przydziałem do obsługi zaprzęgów/baterii konnej w artylerii ciężkiej. Będę niezwykle wdzięczny za wszelkie dodatkowe uwagi falerystyczne oraz mundurowe. Czy na podstawie widocznych detali (np. wersji rogatywki lub sposobu noszenia odznak) da się precyzyjniej określić, czy zdjęcie wykonano pod koniec służby we Lwowie (1936 r.), czy raczej podczas ćwiczeń rezerwy w Przemyślu (1938 r.)? W załączniku przesyłam całą sylwetkę oraz maksymalne zbliżenia na odznaki i nakrycie głowy. Z góry dziękuję za pomoc!
Rekomendowane odpowiedzi