3PAC Napisano 20 Kwiecień Napisano 20 Kwiecień Witam wszystkich, chciałbym odtworzyć kadrę 3. Pułku Artylerii Ciężkiej podczas wojny obronnej w 1939 roku. Zachęcam każdego, aby w tym wątku zamieszczał informacje o swoim dziadku lub innym przodku, jeśli służył w którejś z baterii, a także aby udostępniał zdjęcia i inne materiały. Również osoby, które nie mają w rodzinie takiego przodka, ale posiadają jakiekolwiek informacje na ten temat, serdecznie proszę o ich zamieszczanie tutaj. Ja będę pierwszy: Józef Malinowski (ur. 1914 w Wilnie) s. Teofila, inżynier geodeta, absolwent Mazowieckiej Szkoły Podchorążych Rezerwy Artylerii w Zambrowie (1938). Trafił 12.09.1939 ciężko ranny do niewoli, przebywał w szpitalu Stalag VIII, a następnie do 1940 w obozie jenieckim Stalag I A Stablack, skąd wrócił do Wilna. Z niemieckich dokumentów wynika, że służył w "3.A.R., 3.Bat." - co łącznie z datą dostania się do niewoli, by wskazywało na 1 dywizjon / 3 baterie. Pozdrawiam serdecznie 1
interka Napisano 21 Kwiecień Napisano 21 Kwiecień (edytowane) Mój dziadek nazywał się Pius Wołkowicki/Piusas Volkovicki/ Pijus Vilkavickas, ur. w 1910r w Wojszkunach obecnie Vaiškūnai (wtedy Imperium Rosyjskie jeszcze pod inną nazwą), był wychowywany w litewsko-polskich tradycjach, uczęszczał do gimnazjum Rytas, był wyszkolonym podoficerem bądź oficerem WP, wziętym do niewoli w 1939, zwolniony ze Stalagu IA w 1942 najprawdopodobniej, ze względu na pochodzenie litewskie... Co się z nim działo między 1942-1945 to wielka niewiadoma. Na pewno nigdy do rodziców i rodziny nie mógł powrócić co odbiło się to na nim i pozniej na jego nowo założonej rodzinie w Polsce, która szybko się od niego odcięła, nawet nie dając mi możliwości bym mogła go chociaż poznac. Baza danych zbudowana w IPN pochodzi z mojego źródła... Załączam 2 zdjęcia, które mogą dotyczyć mojego Ś.P. dziadka Pijusa Dotyczyć one mogę 3Pac i 6ppl Edytowane 21 Kwiecień przez interka 1
3PAC Napisano 22 Kwiecień Autor Napisano 22 Kwiecień Dodaję dwa zdjęcia z książki „3 Pułk Artylerii Ciężkiej im. Króla Stefana Batorego” autorstwa Piotr Zarzycki. Na jednym z nich przedstawiono dowódców 3 Pułku Artylerii Ciężkiej, a na drugim listę obsady znanej autorowi na rok 1939. Zestawienie to jest jednak bardzo niepełne — na przykład przy 3. baterii, która jest dla mnie szczególnie interesująca, wymieniona jest tylko jedna osoba. Mam jednak nadzieję, że wspólnymi siłami uda się z czasem odtworzyć pełną obsadę.
Rekomendowane odpowiedzi