stornia Napisano 5 Marzec Napisano 5 Marzec Czy istnieją wykazy osobowe żołnierzy tego pułku z września 1939 r.?
damian. Napisano 6 Marzec Napisano 6 Marzec Kadry dowódczej i to raczej niepełny wykaz. Pozostałych żołnierzy nie sądzę, że się zachował. Niestety...
stornia Napisano 6 Marzec Autor Napisano 6 Marzec Dziękuję. List poległych też raczej nie znajdę. Wiem tylko, że w Urzędzie Gminy w Zakroczymiu jest księga poległych w obronie Modlina w 199 r.
damian. Napisano 7 Marzec Napisano 7 Marzec (edytowane) Czy szukasz konkretnej osoby? Osobiście nie trafiłem na zbiorcze zestawienie względem jednostki. Musisz szukać po trasie przemarszu, lecz niestety wielu spoczywa jako bezimienni... Edytowane 7 Marzec przez damian.
damian. Napisano 7 Marzec Napisano 7 Marzec A znasz przydział dziadka? batalion, kompania, cokolwiek?
stornia Napisano 7 Marzec Autor Napisano 7 Marzec Nic. Wiem tyle, że w czasie mobilizacji zgłosił się do garnizonu w Jarosławiu. Wysłali ich do Kielc. Przekopałam wiadomości o tym garnizonie w tym czasie, ale poza tą informacją o Kielcach też nic. Wiem, że w 1935 r. dziadek był na szkoleniu strzeleckim w Czortkowie.
damian. Napisano 7 Marzec Napisano 7 Marzec (edytowane) A skąd masz pewność, że dostał przydział do 5 pułku piechoty? Jarosław a Wilno, to trochę daleko.... Edytowane 7 Marzec przez damian.
stornia Napisano 7 Marzec Autor Napisano 7 Marzec Dobre pytanie. Tak zapamiętał Tata. A teraz oglądam to: https://wp39.struktury.net/pulk-piechoty i - jak widać, nie był to 5, mógł być z duzym prawdopodobieństwem 4!
Rekomendowane odpowiedzi