Landmesser Napisano 29 Grudzień 2025 Napisano 29 Grudzień 2025 Witam serdecznie. Proszę o pomoc, ewentualne podpowiedzi, które ułatwią mi wybór właściwego urządzenia do szukania przedmiotów w ziemi, takich jak: rurki stalowe, pręty (zwykle wbite w pozycjach pionowych, najczęściej na głębokości 10-30 cm), zasuw wodociągowych, żeliwnych pokryw studzienek. Jak można się domyślić, sprzęt do pracy. Nie będę szukał monet, medalików itp. To tylko jeśli (mając już jakiś wykrywacz) najdzie mnie ochota, żeby się chwilę pobawić. Od razu zastrzegam, że nie stać mnie na specjalistyczny magnetometr za 6 tyś zł. Moje założenia: - prosty, bez zbędnych funkcji i "fajerwerków", - dobra jakość wykonania, solidny, niezawodny, - ma dobrze wykrywać żelazo, - budżet do 1500 zł brutto, Rozpatrując powyższe parametry udało mi się znaleźć np. XP ADX150 (stary model, nie wiem czy jest faktycznie dostępny). W tym stylu (analogowym) jakiś Deeptech Onyx. Ale mam wrażenie, że to trochę zabawka. Spokojnie mieszczący się w budżecie, bo za 950 zł Garret Ace 200i. Proszę o sugestie co do modeli i czy dobrze kombinuję. Z góry dzięki!
Landmesser Napisano 29 Grudzień 2025 Autor Napisano 29 Grudzień 2025 Widzę, że są wyświetlenia tego tematu, ale nikt jeszcze nie odpowiedział. Może niepotrzebnie dodałem, że nie będę szukał skarbów, co tutejsze grono zacnych poszukiwaczy mogło zniesmaczyć. Na swoją obronę powiem, że owe rurki i pręty są dla mnie skarbem, ponieważ jestem geodetą. Odnalezienie tych punktów jest często bardzo ważne dla właściwego odtworzenia pomiarów geodezyjnych z lat 60, 70, 80, 90tych. Bywa, że na wstępnym etapie prac szukam takich rurek z błędem +-3 m - kiedyś położenie punktów nie było określane współrzędnymi GPS, a tym bardziej z taką dokładnością jak dzisiaj (kilka cm). W zmarzniętej ziemi ciężko jest przekopać obszar o pow. 30 m2, nie wiedząc nawet, czy rurka w ogóle jeszcze tam jest, czy ktoś ją wyorał. Jeszcze raz z góry dzięki za podpowiedzi.
Rekomendowane odpowiedzi