Skocz do zawartości

Edward Petzold (Pietcold?) – 2 Armia WP, szkoła samochodowa, Legnica/Kolumna – poszukiwania archiwalne

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szanowni Państwo,

zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w odnalezieniu jakichkolwiek informacji na temat mojego dziadka – Edwarda Petzolda / Pietcolda, który najprawdopodobniej służył w 2 Armii Wojska Polskiego pod koniec II wojny światowej.

Co wiem:

– ur. 1919 lub 1921 r. w ZSRR
– w 1943 r. został skierowany do Barnaulskiego Punktu Przesyłowego (Барнаул, ZSRR)
– następnie trafił do szkoły samochodowej LWP (prawdopodobnie kurs II/1944, być może w Bronnicach – w pobliżu znajdowała się też szkoła zwiadowców)
– miał służyć w jednostce 2 Armii WP (brak dokładnego numeru jednostki lub dywizji)
– po wojnie mieszkał w Legnicy, gdzie w 1947 r. urodziła się jego córka Krystyna
– później przeniósł się do Kolumny (woj. łódzkie), gdzie mieszkał przy ul. Pięknej, potem Kopernika 6
– zmarł w 1967 r. (najprawdopodobniej w Kolumnie / Łasku), lecz nie mogę odnaleźć aktu zgonu ani żadnych akt personalnych
– posługiwał się imieniem Edward, patronimikiem Georgiewicz, w niektórych dokumentach jako Edward Georgijewicz Petzold

Gdzie już szukałam:

– Archiwum Państwowe w Łodzi – Oddział w Sieradzu i Łasku
– USC w Łasku
– IPN Warszawa
– ZUS Łódź
– CAW/WBH Rembertów
– Arolsen Archives
– Archiwa w Rosji: ЦДНИНВО, ГАНИСО
– Parafia Wniebowzięcia NMP w Łask-Kolumna

Złożyłam dziesiątki zapytań, przeszukałam wiele baz, ale bez rezultatu.
Może ktoś z Państwa natknął się na jego nazwisko w listach kursantów szkół samochodowych, w rozkazach personalnych, kartotekach 2 Armii WP albo meldunkach powojennych?

Każda wskazówka lub trop będzie dla mnie bezcenny.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i zaangażowanie.

Z poważaniem,
Yelyzaveta Nikorovych