Gość Napisano 26 Sierpień 2002 Napisano 26 Sierpień 2002 Ponawiam temat iła ... może ktoś ma jakies schematy? rysunki? instrukcje .. cokolwiek co ułatwi identyfikację części samolotu znalezionych w lesie. Jeden z kolegów niby coś miał ale chyba jeszcze ustala miejsce gdzie one są ... Może ktuś cuś ma ?? ;-)
Gość Napisano 26 Sierpień 2002 Napisano 26 Sierpień 2002 Nie wiem gdzie mieszkasz, ale jeśli w wawie bądź masz do niej blisko to polecam ci udać się do Pelty" na ul. Świętokrzyską (adresu nie pamiętam dokładnego ale daj znać na prv to ci wytłumacze jak tam dotrzeć) tam powinieneś znaleźć monografie interesującego cie samolotu, moze w niej coś będzie na interesujący cie temat, co do stronek ... to zaraz poszukam.Pzdr.
Gość Napisano 26 Sierpień 2002 Napisano 26 Sierpień 2002 no i sobie przyponialem właśnie, ze nie mam outlooka ze względu na kończące się twarde dyski .. no to podaję adresso : d2idek@interia.pl odezwę się jak już będę wiedział gdzie :)
Gość Napisano 26 Sierpień 2002 Napisano 26 Sierpień 2002 Pisze na forum bo może info i innym się przyda.Sklep Pelta znajduje sie na rogu ulic Świętokrzyskiej i Mazowieckiej (według mojej mapy) Jeśli ktoś szuka ksiażek o broni, mundurach, samolotach, czołgach itd itd itd to polecam. Jak masz foto swoich skarbów od iła to żuć je na forum www.konradus.pl - to forum modelarzy kartonowych tam być możę ktos pozna te elementywww.modelarstwo.org.pl - to strona modelarska, tam napewno ktoś coś ci pomoże
Gość Napisano 29 Sierpień 2002 Napisano 29 Sierpień 2002 O sturmowiku nie. Napewno mam jeden amortyzator, elementy elektryczne z kabiny z napisami wkliuczyć/ wykliuczyć, trochę blach i elementów hydrauliki, płytę pancerną z gwiazdą i datą 1944. Jest jeszcze sporo do wyjęcia. ciekawość co jeszcze wyjdzie. Na dniachsię tam wybieram:-) Tylko co potem z tymi szczątkami...przecież IŁ-a w szopie nie będę składał. ALe tylko dlatego że nie mam szopy.Może jakie muzeum weźmie?
Gość Napisano 29 Sierpień 2002 Napisano 29 Sierpień 2002 No właśnie IŁ-2 sturmowik jest taka gra komputerowa podobno rewelacja pod kontem symulacji lotu i wyglądu maszyn, moze ona ci w czymś pomoże??A co do przekazania tych szczątków samolotu to może bardziej przekaż jest fundacji Polskie Orły z Góraszki bo oni są pasjonatami i mogą z tego coś fajnego zrobić tak jak np. z mesera 109 - byłem w tym roku w Guraszce i go widziałęm, no normalnie rewelacja.
Gość Napisano 29 Sierpień 2002 Napisano 29 Sierpień 2002 wbrew pozorom twój IŁ to rzeczywiście rarytas , nawet muzeum lotnictwa w Krakowie nie ma takiego (mają powojennego iła 10 czeskiej produkcji) , może jakieś inne muzea mają , ale nie sądze , jeszcze parę lat temu częśc centralna kadłuba z IŁa 2 walała się na jednym ze śląskich złomowisk , co sie tyczy BF 109 z fundacji Niemczyckiego to zrobiony rewelacyjnie , tylko kto mu tak schrzanił kołpak śmigła ?
Gość Napisano 29 Sierpień 2002 Napisano 29 Sierpień 2002 co do kołapaka śmigła to nie mam zdania, nie znam samolotu szczegółowo, ale na tle faktu że spoczywał sobie przez 50 lat na dnie jeziora a teraz wyglada jak nówka sztuka, to ten kołpaczek to drobiarzdzek
Gość Napisano 30 Sierpień 2002 Napisano 30 Sierpień 2002 Z tego co jest i może będzie samolotu sie nie złoży .. wybuchł chyba przy upadku. Części aluminiowe są potopione. To co się wydawało amortyzatorem tak naprawdę było w prawym skrzydle .. takie cuś" wystające wprzód samolotu niedaleko kadłuba.
Gość Napisano 31 Sierpień 2002 Napisano 31 Sierpień 2002 Dobra ksiazka opisujaca Ił-y to Biblioteka Skrzydlatej Polski Samoloty Ił" aut. Zbigniew KralaWarszawa 1991. Pozdrowienia.Gunship
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.